positief denken

Hoe denk je positiever?

Niet de situatie bepaalt hoe je je voelt, maar de wijze waarop je ernaar kijkt en welke gedachten je erover hebt. Kortom: de betekenis die je toekent aan de situatie of gebeurtenis.

En daar gaan we massaal ‘de mist in’. Dat wil zeggen: als we betekenis toekennen aan zaken waarbij je negatieve emoties ervaart.

We denken vaak dat iets de waarheid is. Maar waar baseren we dat eigenlijk op?

In mijn praktijk coach ik mensen om rationeler maar vooral ook genuanceerder te denken. Ik help ze te kijken naar het verhaal dat voor hen als de waarheid voelt. Waarop is dat gebaseerd? Wat zijn de feiten? Wat is iemands perceptie of paradigma?

Daarna stel ik kritische vragen waardoor er vaak meteen al een doorbraak komt omdat iemand beseft: ‘Hmmm, dit is misschien toch niet zo waar als ik dacht.’ Ook daag ik iemand uit vanuit andere perspectieven te kijken en dat maakt vaak ook alles anders.

Voor mij was de techniek waar ik het over heb in deze podcast enorm BEVRIJDEND. Ja, met hoofdletters! Ik heb mezelf ook een zinnetje aangeleerd om een bepaald – vaak niet functioneel – gedachtenpatroon te doorbreken. En dat is:

‘Dat kan, maar dat hoeft niet.’ Ik voeg er vaak aan toe: ‘Er zijn nog zoveel andere scenario’s mogelijk.’

Heel vaak is het namelijk helemaal niet zoals jij denkt dat het is. En dat kan een opluchting zijn. Sowieso om minder te oordelen. Het heeft zo vaak geen zin! We oordelen zo vaak over dingen die niet eens relevant zijn voor ons. Het doet er niet toe.

Ik vertel je erover in deze podcast.

Leuk als je een beoordeling achterlaat op Apple Podcast.

Fijne dag!

Boek een losse sessie om samen naar jouw gedachten en overtuigingen te kijken.

Of vraag meer informatie over de online cursus om het zelf te leren. Dit kun je doen door me even een mailtje of appje te sturen. Hier vind je mijn contactgegevens.

Luister hier de podcast