herfst depressie

Zo heb je minder last van een herfstdip- of depressie

Het ‘Laat-de-herfst-maar-komen-type’ sjouwde weken geleden al rond met pompoenen om ze decoratief voor de deur te leggen en bracht het huis in najaarsstemming. Er werd een voorraadje chocolademelk en houdbare slagroom aangelegd voor de gezellige dagen bij de open haard. De regenlaarzen staan bij de deur voor avonturen in de blubber en de paraplu als compagnon om toch nog een beetje droog thuis te komen.

Heerlijk die herfst!

Het ‘Het-is-al-bijna-eind-augustus-dus-de-zomer-is-bijna-voorbij-type’ probeert zichzelf in augustus al hoop in te praten dat het inderdaad bijna het einde is van de zomer maar hee, er kunnen nog mooie nazomerdagen komen. Die zoekt op internet naar de betekenis van indian summer want dat klinkt veel leuker dan nazomer of begin herfst. Maar desalniettemin voelt dit type zich al verdrietig, somber, wat neerslachtig en minder energiek bij het idee dat de herfst in aantocht is. En ja, Sinterklaas ook.

Een herfstdip is ook evolutionair uit te leggen en dat doe ik dan ook in deze podcast. Feit is dat de ene persoon reikhalzend uitkijkt naar de eerste tekenen van de herfst en de ander in een soort rouwproces terecht komt.

Mijn vader zou bijvoorbeeld eigenhandig alle pompoenen als een voetbal weg willen schieten bij de Friese voordeuren. Hij woont samen met zijn vrouw in Friesland en besloot tijdens zijn pensioen niet met pensioen te gaan. Nu rijdt hij taxi door heel Nederland vanuit Friesland en ziet onderweg heeeeeel veel pompoenen en die herinneren hem aan de komst van de herfst terwijl hij daar nog niet aan toe is. Die verrekte dingen liggen er al in augustus, net als de pepernoten die dan hun intrede doen in de supermarkten.

Overigens heeft hij zelf niet gezegd dat hij ze eigenhandig wil wegvoetballen, dan maakt mijn fantasie ervan. Dus wees gerust, je hoeft ze niet aan de ketting te leggen mocht je in Friesland wonen.

Maar goed, een dip of depressie of dat nu met de herfst te maken heeft of niet, is echt op zijn zachts gezegd geen pretje. Die kun je niet weg rationaliseren of jezelf proberen andere gedachten aan te praten. Je kunt wél voor jezelf achterhalen wat de mogelijke functie is van jouw dip. Dat lees je hier in een artikel en podcast over een after-vakantiedip die ik maakte voor mijn andere website www.mindshifters.nl die ik heb samen met vriendin en compagnon Rachelle Verhage. Als je op de link naar het artikel klikt, dan ga je naar de website van mindshifters.nl en die opent in een nieuw tabblad.

Hoe ik destijds zelf mijn herfstdip heb ‘overwonnen’ en nog veel meer leuke (ja echt) dingen vertel ik je in deze podcast

Mijn daglichtlamp:

Ook leuk op mijn andere website samen met Rachelle Verhage: ‘Weg met de herfstblues – 9 tips tegen een herfstdip’

Het boek waar ik het over heb in de podcast: Mismatch.

'Ik moet nog aan mezelf werken'

‘Ik moet nog aan mezelf werken’ is een zin die ik regelmatig hoor uit de mond van een klant. Die zin passen we overigens meteen even aan in jouw voordeel. Maar dat even terzijde. Als jij het gevoel hebt dat je ‘ook nog even aan jezelf moet werken’ dan kan ik je zeggen dat dat heel erg leuk kan zijn. En dus niet als werken of moeilijk voelt.

Hieronder vind je een aantal van mijn Do-It-Yourself coaching-tools. Die je altijd in combinatie met persoonlijke coaching van mij kunt doen. Dat kan al vanaf een half uur via WhatsApp of e-mail. Hoeft allemaal niet zo moeilijk, duur of ingewikkeld te zijn. Heb je vragen? Let me know.