slaap

Slaaptekort en weinig energie

Slaap – en dan vooral een gebrek daaraan, daar gaat deze podcast over. Iedereen die weleens minder heeft geslapen, weet dat dit een enorme impact kan hebben op de kwaliteit van je dag, je brein en je relaties.

Wat we vaak doen, is dan toch nog veel te veel van onszelf vragen. Vaak is dat het werk van onze innerlijke pusher, innerlijke criticus of simpelweg een gevoel dat we wel moeten.

Ik had vorige week zo’n dag, dat ik na een paar gebroken nachten echt overdag slaap had. Normaal is mijn primaire reactie om dan toch door te gaan en wilskracht in te zetten. Ik weet inmiddels ook dat dit er juist voor zorgt dat mijn herstel veel en veel langer duurt en dat ik dus langer last heb van de effecten van slaaptekort dan nodig.

Vermoeidheid is niet alleen een gevolg van allerlei oorzaken maar ook een signaal van je lichaam. Een signaal waar je maar beter naar kunt luisteren.

Hoe ik hiermee omga, vertel ik je in deze podcast. Daarnaast vertel ik je ook over hoe je je slaapkwaliteit kunt beïnvloeden door je brein een ander verhaal te vertellen en te instrueren. Deze techniek gebruik ik regelmatig in mijn praktijk. Het is een vorm van scripting. In ons onbewuste brein zitten programma’s en scripts. Denk ook aan verhalen die je jezelf in de loop der jaren verteld hebt over bepaalde onderwerpen. Zoals: ‘Als ik te weinig heb geslapen, ben ik die dag niets meer waard.’ Of: ‘Voor geld moet je hard werken.’

We volgen als het ware die verhalen alsof het de waarheid is en gaan daar ook naar leven. Deze verhalen zijn niet statisch: je kunt ze aanpassen. En dat is wat ik veel doe in mijn praktijk.

Luister hier de podcast