Stap 1 – Betekenis geven aan je persoonlijke waarden

Daar gaan we!

Aan de slag

Samenvatting opdracht

Schrijf de betekenis van de woorden op die je hebt gekozen. Wat betekent bijvoorbeeld ‘vrijheid’ voor jou? Woorden hebben voor veel mensen een andere betekenis. Het zijn eigenlijk containerbegrippen. Op kantoor hoor je bijvoorbeeld vaak de woorden ‘optimaliseren’ of ‘verbeteren’. Als je binnen hetzelfde bedrijf vraagt wat ze ermee bedoelen, dan zeggen ze heel verschillende dingen. Grappig eigenlijk. Wist je dat woorden in communicatie de meeste conflicten veroorzaken? We gebruiken vaak dezelfde woorden maar bedoelen er iets anders mee. Als je besluit samen met vrienden op vakantie te gaan dan kan dat voor het ene stel betekenen dat ze elke dag willen luieren op het strand en voor het andere stel erop uit gaan, stadjes bekijken en dingen ondernemen. Wissel je niet met elkaar beelden uit over de woorden, dan kun je weleens tot (onaangename) verrassingen komen te staan.

Daarom is deze stap zo belangrijk! Schrijf bij elk woord op wat je ermee bedoelt. Kijk naar het woord en probeer voor je te zien welke beelden hierbij horen.

Wil je een voorbeeldje? Dan vertel ik jou hoe ik betekenis heb gegeven aan één van mijn waarden: avontuur.

  1. Mijn vriend, zijn zoontje en ik die over slootjes springen en een hoop lol hebben.
  2. Ik zie bergen in warme landen. Ik voel ook sterke emoties hierbij. Geluk, ik voel me klein en nietig bij bergen maar ook heel gelukkig.
  3. Mijn vriend en ik die in de Ardennen knus bij de open haard van een huisje in the middle of nowhere zitten en lange wandelingen maken.
  4. Dat we aan het reizen zijn. Ik zie Schiphol voor me als toegangspoort naar andere werelden.
  5. Ik kijk ook vaak naar vliegtuigen boven me en ik heb zelfs een app waar ik vliegtuigen op zie en zie welke bestemmingen ze hebben. Ik fantaseer er dan op los.
  6. Ik kan ook heel gefascineerd naar wereldkaarten kijken.
  7. Toen het televisieprogramma ‘RTL Travel’ nog op tv was, maakte mijn hart altijd een sprongetje bij de openingsmuziek van het programma. Ik zat aan de buis gekluisterd! Ook heb ik dat als ik boeken lees over reizen. In mijn fantasie ben ik dan gewoon mee op reis.

Probeer je beeld zo scherp mogelijk voor je te zien en schrijf op wat dat dan allemaal is. Misschien lukt het je zelfs al wel om er concrete activiteiten bij te verzinnen. (Avontuur: kamperen, wandelen op plekken waar je nog niet bent geweest etc.) Het gaat je straks helpen om je leven meer in te richten op basis van jouw belangrijkste persoonlijke waarden.