invullen wat anderen denken

Stress ontstaat door de betekenis die je aan feiten geeft en het invullen van wat anderen denken

Een van de ‘methodes’ die mij in mijn leven ENORM (ja, met hoofdletters) hebben geholpen is leren om niet steeds maar dingen in te vullen voor mezelf en anderen. Wat ik daarmee bedoel is, dat je aannames doet hoe situaties zich zullen voltrekken en hoe anderen denken.

Het is iets dat we automatisch doen, ons brein is gemaakt om betekenis te geven aan situaties. Het kan zelfs levensreddend zijn. Het brein beoordeelt situaties en geeft er betekenis aan. Zo schat het bijvoorbeeld in of iets bedreigend is of niet en hoe je zou moeten handelen.

Alleen in veel gevallen zit je er faliekant naast of trek je conclusies die voor jou (en anderen) niet helpend zijn.

Het denken en invullen voor anderen is echt de meest vernietigende factor voor problemen tussen mensen. In liefdesrelaties, ouder-kindrelaties, werkrelaties en welke andere vorm van relatie dan ook. Laat staan in je eigen hoofd…

Ik heb heel lang relatie-coaching gedaan en veel problemen waren ontstaan door voor elkaar te denken, hints te geven en elkaar vooral niet te begrijpen.

Het is helemaal niet zo moeilijk om hier wat mee te doen. Na jarenlang trainingen geven over communicatievaardigheden en de innerlijke dialoog, heb ik er een digitale training van gemaakt. Die vind je hier. Kun je meteen mee beginnen. En je kunt zelfs een losse sessie bij me boeken om samen te oefenen.

In deze podcast vertel ik je over hoe je betekenis geeft aan feiten, de hele dag door en wat voor effect dit kan hebben op jou en andere mensen.

Meer leren over je innerlijke dialoog en grip krijgen op al deze (soms tegenstrijdige) gedachten in je hoofd? Dat kan ook meteen via deze link.  Of de editie speciaal voor vrouwen.

Fijne dag!

Luister hier naar de podcast over betekenis geven aan feiten en invullen wat anderen denken

 

Boeken die ik aanraad, die je kunnen helpen bij het doorbreken van patronen waarin je aannames doet en dingen invult