Scheiden of uit elkaar gaan

Scheiden of uit elkaar gaan. Wat kun je verwachten?

Beluister de podcast op YouTube. 

Of via SoundcloudItunes of Spotify.

In mijn praktijk komt het regelmatig voor dat een cliënt niet weet wat hij of zij moet doen: de relatie verbreken of doorgaan? Het is vooral een emotionele beslissing maar met heel veel praktische beren op de weg.

Wat ik vaak hoor is:

  • Waar ga ik wonen? Op een flatje driehoog?
  • Kan ik mijn kinderen wel een goed thuis bieden?
  • Ik ben onzeker over de toekomst.
  • Wat als ik toch spijt krijg?
  • Word ik wel gelukkig?
  • Vaak bij vrouwen: mag ik dit wel doen? Ik trek het hele gezin mee (schuldgevoel, verantwoordelijkheidsgevoel, verdriet richting de kinderen).
  • Is het financieel haalbaar?
  • Ik wil mijn kinderen niet drie weken missen in de zomervakantie.
  • Hoe is het straks als mijn ex een nieuwe partner heeft?
  • Wat moet er allemaal geregeld worden?

Vaak zie ik dat door emoties, helderheid ontbreekt.

In praktische zin maar vooral in het hoofd. Het lijkt soms allemaal één grote chaos. Onoverzichtelijk en veel emoties lopen door elkaar. Aan de ene kant vind je dat het je nog moet proberen, aan de andere kant voel je diep van binnen dat je niet meer verder wilt met deze man of vrouw.

In veel gevallen kom ik tegen dat één van de partners verliefd is geworden.

Dit lijkt vaak een achtbaan. Een met fijne, heerlijke momenten maar vooral ook met schuldgevoel en twijfels. Veel mensen weten niet wat ze overkomen en voelen een enorme drempel om het de partner te vertellen. En als die het dan weet, dan lijkt het soms nog steeds onoverzichtelijk.

Wat ook vaak gebeurt, is dat één van de partners zegt dat ze weg willen en dat de ander ineens alles gaat doen waar de andere partner al jaren naar snakte. En dat voelt gek. ‘Waarom voel ik niets meer?’ ‘Waarom voel ik zelfs weerstand?’

Ik heb wat ervaringen, inclusief die van mezelf gedeeld.

Ik hoop dat dit je helpt om een beeld te krijgen van waar mensen tegenaan lopen, hoe ze ermee omgaan en hoe het gaat in de periode van scheiding maar ook ervoor en erna. Eigenlijk zou ik er nog wel drie video’s over op kunnen nemen. Als jij vragen hebt of meer wilt weten: mail of app me even. Dan ga ik eens kijken of ik speciaal voor jou een aanvullende video kan maken over dit onderwerp.

Je leest dit vast niet voor niets, dus ik wens je sterkte en wijsheid in deze roerige periode.

Lezen kan je helpen in deze tijden. Mijn favoriete (e)boeken over persoonlijke ontwikkeling, geluk, psychologie, mindset en business vind je hier.

Ontdekken wie jij nou bent en wat je (verder) wilt in je leven?