Gezondheid en vitaliteit, niet voor iedereen vanzelfsprekend
Allereerst even een vraagje aan jou: wat betekenen de woorden ‘gezondheid’ en ‘vitaliteit’ voor jou? Hoe voelt het om gezond te zijn? Om je vitaal te voelen? Ken je voorbeelden van mensen die in jouw ogen gezond en vitaal zijn? (Deze vragen staan ook in je werkblad, dus je kunt ze ook rustig daarin beantwoorden en nu doorlezen.) Mijn voorbeelden zijn de mensen die in de zogenaamde Blue Zones wonen. Dat zijn plekken op de aarde waar mensen heel oud worden en op hoge leeftijd gezond en vitaal zijn.
Zowel je lichaam als je brein is geprogrammeerd om te overleven en te groeien. Daarom is het zelfhelend vermogen van ons lichaam onvoorstelbaar groot. Ons lichaam is zo intelligent!
Ons lichaam dient ons als het ware ook. Het brengt ons naar plekken waar we heen willen, het zorgt ervoor dat we lief kunnen hebben, dat we kunnen uiten wat in ons zit.
Elke vorm van lichamelijke klachten is een reflectie van weerstand. Weerstand van jou.
Het is een reactie op onze meest dominante gedachten. Gedachten die onbewust zijn maar zo ingesleten dat ze als de waarheid voelen. Het is ons geloof geworden. Ook ons geloof over wie we zijn en hoe ons lichaam reageert en functioneert.
We blokken dus als het ware onze gezondheid. Niet perse omdat we dat willen maar omdat we dat geloven.
Ook is het vaak zo dat lichamelijke klachten of ziekten een manier zijn van ons lichaam om ons te helpen.
Ons lichaam reageert op wat we denken. Als we heel vaak denken: ‘O had ik maar een dag zonder afspraken, helemaal niets om uit te rusten’, dan is dat een dominante gedachte, een verlangen zelfs waar ons lichaam ons bij helpt als jij dat zelf niet doet. Als jij door dendert en die dag niet voor jezelf plant of te weinig pauze voor herstel neemt, dan gaat je lichaam zich ermee bemoeien. Zo krijg je dan die dag en soms wel meer waarin je niets hoeft te doen en LETTERLIJK kunt herstellen.
Omdat je wel moet. Je lichaam dwingt je ertoe.
Je lichaam geeft je signalen
Ik had vroeger veel last van migraine. Een hele heftige migraineaanval waarmee ik op de eerste hulp belandde toen mijn ex-vriend die niet goed was voor mijn dochter en mij een bod uitbracht op een huis. Dat bod stond symbool voor binden met die ex. Mijn lichaam reageerde op mijn meest dominante gedachten: ‘Dat ik bang voor hem was en dat hij niet goed voor ons was.’ Mijn lichaam wilde mij helpen en deed dat in die periode heel vaak.
Ook heb ik een keer draaiduizeligheid gehad toen alles in mij schreeuwde: ‘Ik wil niet naar dat teamuitje!’ Ik zag de gevaren ervan omdat ik heel vroeg uit bed moest, een heel eind moest rijden, ’s avonds moe door het donder terug moest rijden en de volgende dag met de auto naar Spanje zou rijden. Mijn dominante gedachten waren: ‘Nee, dat wil ik niet, het is gevaarlijk, ik ben te moe en dan is autorijden niet veilig.’
Ik vond van mezelf dat ik toch moest. Mijn lichaam bemoeide zich ermee en zorgde voor draaiduizeligheid. Ik kon amper zitten, laat staat autorijden. Ik zegde het teamuitje af.
Zie je hoe je lichaam met liefde voor jou zorgt en dat doet op basis van wat jij denkt en gelooft?
Het is alleen zo dat niet alles wat we denken en geloven bijdraagt aan wat we werkelijk willen.
Soms zijn we extreem moe, voelen we ons niet goed en gaan we met ons laatste restje energie naar ons werk. Ons lichaam wil ons helpen: ‘Ga niet naar je werk, je zegt steeds dat dat niet goed is.’ Toch is je wilskracht groot en je gaat. Er blijft geen energie meer over om stappen te zetten om van baan te veranderen. Een vermoeid brein is vaak een brein dat moeilijk helder na kan denken.
In dit geval werkt onze lichamelijke conditie juist tegengesteld. Het helpt ons nog verder van waar we naartoe willen. We geloven misschien dat een andere baan niet voor ons is weggelegd. We zien veel beren op de weg en daardoor is het voor je brein ook wel heel moeilijk om af te stemmen op dat wat werkelijk goed voor jou is, wat jou dient.
Een situatie is soms niet alleen goed of alleen slecht
Een Britse psycholoog zegt dat je brein dan als het ware in de drogertoestand verkeert. Je brein slingert alle kanten op. Aan de ene kant wil dit, aan de andere kant wil je dat. De situatie werk is verbonden met pijn maar ook met behoeften die voor ons belangrijk zijn.
Het werk kost ons energie, we zijn getuige van dingen die niet matchen met onze waarden, we hebben collega’s die de kantjes ervan af lopen en managers die vooral bezig zijn met hun eigen belangen. Maar ook is je werk verbonden met belangrijke behoeften zoals zekerheid, veiligheid, vertrouwdheid, sociale contacten, inkomen, allemaal belangrijke primaire behoeften.
Dit is het moment om je bewust te worden van wat je denkt en gelooft. En vooral ook: van wat je werkelijk wilt.
En daar ga ik je straks mee helpen met dit script om je natuurlijke gezondheid te herstellen.
Eerst nog even wat meer informatie om je bewust te worden van waar we het hier over hebben.
Contrast
We hebben het over: ‘Niet lekker in ons vel zitten’, ‘Een dipje hebben’, ‘Terugvallen’. Kortom we voelen ons niet goed. Vervang de woorden die je gebruikt zoals dipje, terugvallen, moe, niet goed voelen door: contrast.
Contrast is het verschil tussen hoe je je voelt en hoe je je wilt voelen. Contrast is ook het verschil tussen wat je huidige omstandigheden zijn en de gewenste omstandigheden.
Als je contrast ervaart, dan ervaar je dus goed wat je niet wilt. En dat is mooi, want dat is stap 1.
Contrast is altijd een uitnodiging om te onderzoeken wat je dan wel wilt. Maar ook om te onderzoeken wat geloof je? Wat zijn je dominante gedachten? En wat wil je geloven en denken?
Contrast is een teken van groei. Net zoals weerstand een NORMAAL onderdeel van is verandering en groei. De weerstand om te veranderen.
De weerstand om stappen te zetten, de weerstand om je gedachten onder de loep te nemen, de weerstand om jezelf vragen te stellen, de weerstand om je huiswerk te doen voor coaching, de weerstand om te doen waarvan je weet dat het verstandig is.
Uit je contrast ontstaan wensen, behoeften en verlangens. Tenminste, als je niet ondergedompeld blijft in het contrast maar jezelf vraagt: wat kan er ontstaan uit het contrast? Welke wens, behoefte of verlangen ligt erin besloten?
Wat wil ik dan wel? Hoe wil ik dat dit afloopt? Wat wil ik dat de ander doet? Wat wil ik zelf doen? Hoe wil ik reageren? Wat wil ik zeggen? Wat wil ik opeisen?
Doodsangst is ook een vorm van contrast. In doodsangst zit vaak het verlangen om besloten om te leven. Er zijn redenen om te bestaan, om voor te leven. Je hebt wat te verliezen.
Ga naar je werkblad van module 2
Die heb ik hieronder voor je neergezet maar hij staat ook op je startpagina onder module 2. Type in het werkblad of print ‘m uit. De documenten openen in een nieuw tabblad.