Gezond en lekker eten

Overgewicht? Wees niet zo streng voor jezelf

Vooral vrouwen zijn er goed in: hun lichaam veroordelen op basis van uiterlijke kenmerken. ‘Mijn leven wordt pas echt fijn als de kilo’s eraf zijn.’ Dat is een gedachte die veel vrouwen dagelijks plaagt en weerhoudt tevreden te zijn met wat er nu is. Ook al ben je (veel) kilo’s te zwaar, je bent nog steeds dezelfde persoon. Lief, prachtig en sterk bijvoorbeeld. Je sterke punten verdwijnen namelijk niet naarmate je omvang toeneemt.

Een focus op de negatieve kanten van je lichaam zorgt er echt niet voor dat je sneller afvalt. Sterker nog: je focust je dan waarschijnlijk op diëten en afvaltrucs. Maar: het eten is niet het probleem, het zit namelijk veel dieper. Meer eten dan je nodig hebt of ongezond eten is vaak een gevolg van het feit dat je jezelf niet genoeg waard vindt om er goed voor te zorgen.

Negatief zelfbeeld en (over)gewicht: een krachtig paar

Kies vanaf nu eens voor een andere aanpak. Laat de getallen los: tel even geen kilo’s en calorieën maar steek energie in het verbeteren van je zelfbeeld. Makkelijker gezegd, dan gedaan. Dat ongetwijfeld. Zeker omdat het verkeerde zelfbeeld ontstaan is in de loop van de jaren. Waarschijnlijk is het ‘foute-zelfbeeld-zaadje’ al vroeg in je jeugd gepland. Herprogrammeren kost tijd, maar dat geeft helemaal niet. Elk stapje vooruit draagt bij aan een fijner leven, meer tevredenheid over jezelf en een gezonder lichaamsgewicht. Omdat negatieve gedachten hardnekkig zijn en je vaak niet goed weet welke gedachten je vooruit helpen, is het een goed idee begeleiding te zoeken in dit avontuur. Dit kan een coach zijn of een psycholoog maar ook zijn er fijne websites en boeken die je op weg kunnen helpen. Bijvoorbeeld proud2beme een fantastische site, geschreven door een ervaringsdeskundige.

Meer lezen en doen:

Heb je een of meerdere dochters? Grote kans dat je de manier waarop je met jezelf omgaat, overbrengt op je dochter(s). Ga samen aan de slag met de Toolkit van Dove.
Ondanks dat dit een website voor jongeren is, is hij ook erg fijn voor volwassenen: 99 gram.

  • Een boek dat je stap-voor-stap helpt bij het ombuigen van een negatief zelfbeeld.
  • Prachtig boek dat je helpt bij het loslaten van ideeën over hoe je zou moeten zijn. Wanneer je de normen (uiterlijk en prestatie) die je voor jezelf hebt opgelegd, wat meer laat vieren, merk je dat het leven een stuk makkelijker wordt. Je wordt milder voor jezelf en je ervaart minder stress. De moed van imperfectie.

Wil je echt aan de slag met zowel je zelfbeeld als gezonder leven?

Crashdiëten helpen over het algemeen niet om een gezond gewicht vast te houden. De focus ligt dan ook vooral op het afslanken. Ga je aan de slag met de weerstand die er is om gezonder te leven, je zelfbeeld en het inrichten van een gezonder leven dat bij je past en vol te houden is, werk je ook aan iets waar je je leven lang profijt van hebt. Ben jij toe aan een fijner, gezonder en slanker leven? En kun je daarbij wel wat hulp gebruiken? Maak dan een afspraak voor een gratis kennismakingsessie. Dit kan persoonlijk, via e-mail, telefoon of Skype/Facetime.