mannelijk en vrouwelijk

Hoe krijg je een diepere connectie met jezelf en je partner?

Ja, dat klinkt een beetje vaag: ‘een diepere connectie met jezelf en je partner’. Gaat dit dan alleen over liefdesrelaties? Nee…

Het gaat over alle relaties en om te beginnen met die van jezelf.

Vroeger toen ik hoorde over de verschillen tussen mannen en vrouwen , ging ik naarstig op zoek naar het dichtstbijzijnde kotsbakje.

Toen ik het boek ‘Mannen komen van Mars, vrouwen van Venus’ aangeraden kreeg, had ik een hele container nodig (de groene) bij wijze van kotsbak.

‘Wat een onzin! En wat een stereotypering!’ Ik rilde bij het lezen van de typische vrouwelijke- en mannelijke eigenschappen. Ik kwam in opstand. Herkende veel van mezelf uit het mannenhokje. Niet goed kunnen praten over gevoelens, mezelf terugtrekken in mijn hol, afstand creëren, met oplossingen komen.

Ik rebelleerde destijds nog heel erg tegen het idee hoe vrouwen zouden moeten zijn en wat typisch vrouwelijk was.

Niet zo heel gek. Mijn vrouwelijke kanten waren destijds ernstig verwaarloosd. Ik had in mijn leven geleerd te leunen, bouwen en terug te kunnen vallen op mijn mannelijke kanten. Die kanten zaten als het ware voor in mijn bus.

Ik had sterk negatieve associaties bij veel vrouwelijke kanten. Zo vond je mij eerder in de schuur of was ik computers aan het repareren dan dat je me in de keuken vond.

Ik had toen – zeg maar – nog niet zo’n goede balans in mijn persoonlijkheid. ‘Zelluf doen’ was al lang een favoriete uitspraak.

Maar alleen maar daarmee ontneem je jezelf en anderen veel. Het samen doen, hulp vragen, ontvangen, sensitiviteit, ruimte, zorgen en verzorgd worden, kan echt enorm veel goeds brengen als je dat óók toelaat/kunt.

In een relatie doet het wonderen maar ook zakelijk heb je veel baat bij een gezond evenwicht tussen typisch mannelijke- en vrouwelijke kanten.

In de podcast vertel ik openhartig over dit onderwerp dat nog steeds een thema is. Het meisje dat vroeger rondscheurde op crossfietsen, hutten bouwde (en van vervolgens met een boek erin ging zitten) maar ook met Barbies speelde. Misschien had ik als kind al best een goed evenwicht…

Boeken:

Mannen komen van Mars, vrouwen komen van Venus
Mannen zijn anders, vrouwen ook

Voorbij Mars en Venus
Handvatten voor relaties in moderne, complexe tijden

De Nieuwe Rollen Van Mars En Venus
Mannen Gaan Anders Om Met Stress, Carriere En Kinderen, Vrouwen Ook

Ga naar online coachaanbod.