pleaser

Help! Ik ben een pleaser in mijn relatie

Zeg jij het maar schat, mij maakt het niet uit

Af en toe concessies doen is prima, maar door regelmatig je eigen belangen ondergeschikt maken aan die van een ander, verloochen je jezelf keer op keer. Dat kan best even goed gaan, maar op een gegeven moment krijg je klachten zoals:

  • Frustratie en boosheid: je wilt dat de ander je ziet en ook eens inspeelt op jouw behoeften maar vaak krijg je niet terug van de ander wat je zelf geeft.
  • Verdriet: je voelt je niet erkend door de ander en je hebt het gevoel dat je als vanzelfsprekend wordt gezien.
  • Scheefgroei binnen je relatie: je investeert meer in de relatie dan de ander maar krijgt er minder voor terug.
  • Afhankelijkheid in een relatie: je probeert het de ander naar de zin te maken maar doet dit niet voor niets. Daar ben je je vaak niet eens bewust van. Wat je ervoor terug wilt is bijvoorbeeld, dat ervan je gehouden wordt, dat iemand waardeert wat je doet, je ziet… Erkenning en waardering dus.

Wil je gewaardeerd en gezien worden?

Ga er maar vanuit dat je geen waardering of erkenning zult krijgen zolang jij door blijft pleasen. Sterker nog: je zult steeds meer moeten doen om het te krijgen! Dat komt doordat dingen op een gegeven moment vanzelfsprekend worden en de ander zal steeds minder letten op jouw behoeften omdat je toch altijd alles oké vindt en je best doet voor de ander. Je maakt iemand eigenlijk lui.

Oké, ik snap het. Ik moet stoppen met pleasen. Hoe doe ik dat?

De pleasegewoonten zijn erin geslopen. Misschien is het ontstaan toen je nog klein was. Je vader die steeds op je zat te mopperen. Jij die je best deed om het goed te doen, om het je vader naar de zin te maken zodat ie trots op je zou zijn. Zoiets kan het zijn. Eigenlijk doet het er niet toe waar het vandaan komt. Als je beseft dat je pleasegedrag vertoont en dat het je niet oplevert waar je op hoopt, dan ben je al op weg om ervan te ‘genezen’. Ziezo! Dat heb je dus al mooi voor elkaar gebokst!

Ben je er klaar voor? Dan gaan we even oefenen

Er zijn een aantal manieren om meer voor jezelf op te komen zonder dat je relatie meteen aan gruzelementen ligt. Een beetje weerstand mag je wel verwachten want je vertoont ineens ander gedrag en zegt wat je nodig hebt. Dat kan voor de ander nogal verwarrend zijn. We kunnen voor jou niet bepalen wat voor jou werkt zonder dat we je kennen. Misschien wil je de knop zo snel en zo rigoureus mogelijk omzetten of misschien wil je het gedoseerd aanpakken. In beide gevallen werkt het goed om het eerst eens te proberen. Even kijken hoe het voelt. Hoe het uitpakt. Dan leg je een kleine basis voor de volgende stap.

Deze oefening kan je hierbij helpen:

Stel je wilt samen met je partner een film kijken. Je partner kiest een film uit of vraagt welke film jij graag wilt zien. Een natuurlijke reactie kan zijn:

‘Maakt niet uit, doe maar wat jij leuk vindt.

Als je dat soort zinnen blijft zeggen, verandert er niets. De truc is om nu te achterhalen wat jij precies wilt. En daar zal het misschien wel even moeilijk worden want… tja… wat vind jij eigenlijk leuk? Heb je daar überhaupt weleens bij stilgestaan? Moeilijk hè?

Doe het toch maar… Dan kies je maar iets wat je leuk lijkt, ook al weet je het niet zeker. Het is een oefening hè? Het hoeft nog niet perfect.

‘Nou… mij lijkt ‘Horrible bosses’ wel leuk.’
Partner: ‘Horrible bosses? Met die van Friends? Die lijkt me niets aan.’

Het kan zijn dat je hier een ergernisje op voelt komen of dat je de moed in de schoenen zakt. Geen probleem, bij veranderen is het normaal dat er iets weerstand optreedt. Of bij jezelf of bij de ander. Word niet boos omdat hij niet meewerkt, want hij is gewend dat hij kan doen wat hij wil. Probeer het eens vriendelijk, zoiets bijvoorbeeld:

‘Mij lijkt ie juist wel leuk. Laten we het een kans geven.’

Of:

‘Oké jammer. Mij leek ie wel leuk. Zullen we anders ‘Intouchables’ kijken?’ Kijkt hij een beetje sippig, dan zeg je: ‘Kijken we de volgende keer een film die jij uitkiest.’

We kunnen de uitkomst niet voorspellen, maar eigenlijk doet dat er nu nog niet toe. Waar het nu even om gaat is… hoe voelde het om te zeggen waar jij zin in had?

Het is een klein voorbeeld waarin je je eigen wens naar voren brengt, ook al weet je misschien nog helemaal niet goed wat je precies wilt. Helemaal niet verwonderlijk want de meeste pleasers zijn bezig met vermijden wat ze niet willen en vergeten daarom na te denken over wat ze wel willen.