Innerlijk kompas

Deze cursus is voor jou als je je herkent in één of meer problemen of klachten waar mensen mee kwamen voordat ze deze cursus deden:

 • Je hebt te weinig energie, je voelt je eerder een waakvlammetje dan dat het innerlijk vuur brandt.
 • Je wordt niet wakker met het gevoel: ‘Yes, weer een nieuwe dag om…’.
 • Je weet niet wat je leuk vindt of wat je passie is.
 • Je kunt moeilijk voor jezelf opkomen.
 • Het voelt vaak een beetje vlak in je leven of je voelt sleur.
 • Je vindt keuzes maken lastig of je twijfelt vaak.
 • Je weet niet of je nog wel verder wil in deze baan of relatie.
 • Je voelt geen uitdaging meer in je werk maar weet niet wat je dan wel wil.
 • Je bent niet meer happy met jezelf, je werk of relatie.
 • Je wilt voor jezelf beginnen maar weet niet waarin.
 • Je hebt weinig tijd voor jezelf.
 • Het lukt je moeilijk om tijd vrij te maken voor je gezin, familie of vrienden.
 • Je voelt dat je veel verplichtingen hebt. Soms grijpt je dat naar je keel.
 • Je doet vooral wat anderen van je willen.
 • Je verspilt veel tijd met dingen die je eigenlijk niet echt gelukkig maken.
 • Je leeft van weekend naar weekend en van vakantie naar vakantie.
 • Je mist iets in je leven.
 • Je weet niet zo goed wat je eigen behoeften zijn.
 • Je vindt heel veel dingen leuk (teveel soms).
 • Je leeft op de automatische piloot.

Kortom: ‘Niet zo fijn’, op z’n zachts gezegd.

De pest is: dit kun je jaren volhouden

We zijn op de een of andere manier heel goed in overleven. Soms wringt het even maar dan gebeurt er weer iets waardoor je het weer even volhoudt. Hou je het maar lang genoeg vol, dan komt er vaak een moment dat je vastloopt. Sommigen krijgen een burn-out, een conflict op het werk, wrijvingen met andere mensen, lichamelijke klachten of voelen zich intens ongelukkig.

Het wordt vaak steeds moeilijker om vol te houden. Alles in je wijst erop dat je iets aan jezelf moet doen om gelukkiger te worden. Maar wat? En vaak heb je op dat moment maar weinig energie om wat te doen.

We doen vaak alsof we het eeuwige leven hebben.

We hebben vaak spijt dat we niet genoeg tijd hebben doorgebracht met de mensen waar we van houden zoals ouders die op een gegeven moment overlijden. Die tijd kun je niet meer inhalen. Ook hoor je vaak dat mensen op hun sterfbed het meest spijt hebben dat ze niet hebben gekozen voor wat ze echt gelukkig maakt.

Hoe zit dat met jou? Waar krijg jij spijt van op je sterfbed? Laten we eens een tijdreisje maken. We gaan even naar je leven over precies een jaar. Je kijkt terug naar het afgelopen jaar. Waar heb je dan echt spijt van?

Een paar voorbeelden:

 • Ik heb er spijt van dat ik niet meer tijd heb doorgebracht met de mensen waarvan ik houd;
 • Ik heb er spijt van dat ik nog steeds diezelfde baan heb terwijl ik er zowat wegkwijn;
 • Ik heb er spijt van dat ik die wereldreis niet heb gemaakt;
 • Ik heb er spijt van dat ik door mijn leven ben gerend zonder heel veel te voelen;
 • Ik heb er spijt van dat ik niets gedaan heb aan die drukte in mijn hoofd;
 • Ik heb er spijt van dat ik te weinig tijd heb gemaakt voor de dingen die echt belangrijk zijn.
 • Ik heb er spijt van dat ik nog steeds niet weet wie ik nu precies ben, wat ik wil en wat mijn passie is.

En jij? Waar heb jij spijt van als je over een jaar terugkijkt op je leven?

Deze zin knalde er bij mij zo’n 12 jaar geleden flink in:

Als je geen eigen plan hebt, word je onderdeel van het plan van een ander. Of deze, nog erger:

“Als jij geen eigen droom hebt, word je onderdeel van de droom van een ander.”

Ai.

Ik heb aan den lijve ondervonden hoe het is om een leven te leiden waarin ik mezelf voorbij liep (en ook de mensen die belangrijk voor me zijn) en waarin ik niet volledig gelukkig was. Ik was altijd maar druk met van alles maar leven… Nee, het was meer overleven.

Ik heb toen in 4 stappen mijn leven een andere richting op gekregen. Alsof er een magneet aan me vastzat waardoor ik toen ineens allemaal dingen, mensen, situaties in mijn leven aantrok die veel meer bij mij pasten. Ik durfde ook keuzes te maken die goed voor mij waren en tja… de rest is geschiedenis. Ik leef nu het leven waarin ik ultiem gelukkig ben. Met elke stap die ik zette in de richting van mijn ideale leven, voelde ik mij steviger, kon ik makkelijker keuzes maken en was ik bestand tegen de weerstand uit mijn omgeving. Ik had een doel, een missie en focus. Dat dreef me en dat doet het nog steeds.

Het is niet moeilijk, je moet het alleen even weten

Die 4 stappen doe ik nog steeds met mijn eigen cliënten en het werkt als een formule die werkt. Het is niet moeilijk, je moet het alleen even weten. We leren niet hoe we gelukkig kunnen worden op school. Helaas. Maar ik kan het je wel leren in korte tijd en voor maar €59,00.

Doe je de 4 stappen, dan voel je dat er dingen gebeuren en veranderen. Je ontdekt wie je werkelijk bent, want jij was er al die tijd al en je voelt exact aan wanneer je afwijkt van je eigen behoeften.

Hoe meer je in de richting van jouw ideale leven gaat lopen, hoe meer energie, plezier en passie je gaat voelen.

De cliënten waarmee ik dit gedaan heb, hebben meer energie, zin, passie en focus op wat belangrijk is, maar ook starten ze bedrijven, switchen ze hun carrière, doen minder van wat ze niet willen en gaan ze vooral doen wat ze leuk en écht belangrijk vinden.

Door deze cursus vorm je je eigen innerlijke kompas. Deze wijst je altijd de weg. Net als het navigatiesysteem in je auto. ‘Draai om alstublieft. Sla na 100 meter rechtsaf.’

Als je doet wat je graag doet, als je beweegt in de richting die je wilt, ontvouwt de weg zich steeds weer.

Dat werkt een stuk natuurlijker dan voor jezelf moeten bepalen waar je over vijf jaar wilt staan of wat je de rest van je leven wilt doen.

Daarom zeg ik: ‘Als je niet weet wat je wilt, bepaal dan eerst je richting.’

Twijfel je? Ben je bang dat het weggegooid geld is? Ik wil niet zeggen: ‘Het kost geen drol maar eigenlijk is het wel zo. €59,00 is veel minder dan een 1 op 1 coachsessie en toch krijg je wél alle 4 de stappen.’ De vraag is ook: ‘Als je niets doet, gooi je dan niet veel tijd en daarmee ook indirect geld weg?’

Misschien ben je bang dat je de cursus niet doet of dat je afhaakt. In dat geval: een sessie bijboeken kan altijd nog. En dat kan ook via telefoon of videobellen. Zelfs via WhatsApp! Daarnaast begeleid ik ook groepjes met gelijkgestemde mensen. Wie weet wil je daar wel aan meedoen als je merkt dat je steun of motivatie van anderen nodig hebt.

Weet je? Jij staat aan het roer van je leven

Of je nu wel of niet deze cursus gaat doen, ik hoop in elk geval dat je iets gaat doen.

Is het mogelijk geld te verdienen met iets wat ik leuk vind?

Als je weet wie je bent, wat je drijft, wat je waarden zijn en daarnaar gaat leven, dan leef je met plezier. Je ziet vaak dat bij mensen die zo leven, het geld als van nature volgt. Ik heb het zelf ondervonden en doe dat nog steeds. Als je met je hobby je geld kunt verdienen, heb je elke dag zin om te werken. Het mooiste is dat je je bed uit wilt omdat je zin hebt aan de dag te beginnen.

Ik kan het weten want ik ben vanmorgen vroeg mijn bed uit gestuiterd ik zit dit nu te typen (op zaterdag!), in mijn joggingbroek. De tijd is voorbij gevlogen. Het is inmiddels 13.05 uur en heb nog steeds niet mijn tanden gepoetst en ik ben ook nog niet gedoucht. Dat is voor mij bijzonder want mensen die mij goed kennen weten dat ik daarin echt een tutje ben.

En waarom? Omdat ik dit zo leuk vind om te doen!

Nou ja, ik ga mijn tandenpoetsen en onder de douche. Ik hoop dat je de cursus gaat doen en de richting in jouw leven ontdekt. Heel veel plezier!