Plusminlijst

Deze stap is vrij simpel om te doen en geeft veel helderheid. Ik wil je vragen om de vragen hieronder even over te schrijven of te printen.

Zorg dat je de komende dagen iets bij je hebt waarin je snel aantekeningen kunt maken. Of dat nu je telefoon is of papier, het maakt niet uit, als je maar af en toe aantekeningen maakt. Gebruik je je telefoon, kies dan voor iets wat je makkelijk kunt doen, waar weinig handelingen voor nodig zijn. Je moet de drempel zo laag mogelijk maken om het ook echt te doen. Houd het simpel. Schrijf lekker snel, het hoeft niet perfect te zijn (voor de perfectionisten onder ons misschien nog een uitdaging).

Op papier schrijf je aan de ene kant een + en aan de andere kant een -. We gaan plussen en minnen in kaart brengen. Oftewel: energiegevers en energievreters. Houd de komende dagen (minimaal 3 dagen) bij wat je energie geeft en wat je energie kost. Dat geeft helderheid. Alleen al doordat je jezelf bewust moet afvragen of iets energie geeft of juist niet.

Het handigst is om het op het moment zelf te doen als je het gevoel ervaart (positief gevoel oftewel energiegever of negatief gevoel oftewel energievreter). Lukt dat een keertje niet, onthoud het dan en schrijf het later op.

Deze vragen helpen je om te bepalen of iets op de + of – lijst moet komen.

 

Vragen voor je + lijst (de antwoorden hierop komen op je + lijst)

 1. Waar kan ik echt naar uitkijken? Waar verheug ik me op?
 2. Wanneer raak ik de tijd uit het oog? Vergeet ik te plassen en te drinken?
 3. Waar krijg ik echt energie van?
 4. Wanneer zit ik in een flow?
 5. Wat geeft me positieve energie?
 6. Waar word ik blij van?
 7. Met wie vind ik het echt fijn?
 8. Wanneer heb ik het gevoel dat ik echt zinvol bezig ben?

 

Vragen voor je – lijst (de antwoorden hierop komen op je – lijst)

 1. Waar heb ik helemaal geen zin in?
 2. Wat stel ik uit?
 3. Wat kost me echt energie?
 4. Wanneer voel ik tegenzin?
 5. Wanneer raak ik steeds afgeleid?
 6. Wat wil ik het liefst niet meer doen?
 7. Welke mensen kosten me energie? Of wanneer voelt het als een verplichting?

Als je dit gaat doen, betekent het dat je na drie dagen pas weer verder kan met de cursus. Ik raad dat ook echt aan. Om even heel bewust met die plus en minlijst bezig te zijn.

Wil je wel verder? Vul dan je plus- en minlijst in door even terug te kijken en vooruit te kijken. Kijk bijvoorbeeld in je agenda wat je allemaal hebt gedaan of nog gaat doen en verdeel dat onder in plussen en minnen. Ongetwijfeld heb je dan wel een beeld van wat energie gaf/geeft en wat niet.

Dit is een gratis les uit het online programma: Ontdek wie je werkelijk bent en wat je wilt in je leven en/of werk.