Ultiem ontspannen: 5 vakantietips

Veel mensen kijken al uit naar de zomervakantie. Ultiem ontspannen. Even weg uit de dagelijkse hectiek en doen waar je zin in hebt. Heb je nog geen bestemming in gedachten? We nemen je even mee naar een aantal verschillende bestemmingen waar we zelf zijn geweest. In Nederland, Europa en buiten Europa.

1. Rondkijken en eten op Sardinië

Aan Sardinië houd je warme herinneringen over. Letterlijk en figuurlijk. Wát een prachtig eiland! Sardijnen (maak niet de fout ze Italianen te noemen!) zijn trotse mensen die ervoor vechten de typische Sardijnse tradities in ere te houden. Ze bewaken met hart en ziel de adembenemende natuurlijke schoonheid van hun prachtige eiland. Dit is op het grootste gedeelte van het eiland terug te zien aan de ongerepte natuur. In het noorden heeft het toerisme toegeslagen en dobbert de elite op zee. Wij houden meer van alles waar het toerisme nog niet van afdruipt. ‘Friet van Piet’ in het buitenland bezorgt ons kriebels en de drang om heel hard weg te rennen. Sardinië lijkt een mix van tropische en mediterrane invloeden. De contrasten van de natuur op het eiland verrassen je keer op keer. Houd je van natuur, zee, zon, lekker eten en geniet je van eerlijke gastvrijheid? Ga dan zeker een keer naar Sardinië! Vliegen kan snel en goedkoop vanaf Keulen Airport. Met de auto ben je een stuk langer onderweg. Rijd bijvoorbeeld naar Genua en neem daar de boot naar het eiland.

2. Verwonderen en snorkelen op Bonaire

Bonaire… zucht. Het is een eind vliegen maar elk uur wordt dubbel en dwars terugverdiend. Alweer een eiland! Maar dan één met stranden waar je absoluut even stil van wordt. Bonaire is ten opzichte van bijvoorbeeld Curaçao en Aruba niet zo toeristisch. Je gaat naar Bonaire voor de prachtige natuur, de rust en om te duiken. Duiken hebben wij niet gedaan, genoten van de rust en de tropische natuur (waaronder bijzondere dieren) zeker wel. Meer weten over Bonaire? Kijk dan eens naar dit verslag (inclusief foto’s).

3. Relaxen en gezelligheid op Kreta

Blijkbaar hebben we wat met eilanden… Aan Kreta hebben we heel fijne herinneringen. Kreta is een heerlijk eiland dat we met een huurauto tot in de mooiste en gezelligste puntjes verkend hebben. Er is veel te doen op het eiland, zowel overdag als ’s avonds. Wil je de gezelligheid van leuke stadjes, een heerlijke temperatuur (als je van 40 graden houdt) en een prachtige natuur? Dan is Kreta een leuke tip! Ja, 40 graden! Wij waren er in juli, de temperatuur zal in andere maanden ongetwijfeld wat lager zijn.

4. Gezinsvakantie in Zuid-Frankrijk

Eindelijk: vasteland! Na wat eilanden, nu wat vaste, Franse grond onder je voeten. Tot vorig jaar waren we zo ongeveer de enigen die nog niet op vakantie in Frankrijk waren geweest. We verbleven in een luxe stacaravan op een leuke camping met een aquapark. De luxe van een huisje (eigen badkamer, toilet en keuken) gecombineerd met de charme van een camping. Lekker buiten en ‘s avonds de geluiden van krekels die je slaapkamer binnendringen. Wij zaten in de buurt van Saint Tropez. Monaco en Saint Tropez kunnen we je zeker aanraden!

5. Varen in Friesland

Ja: Friesland! Je gaat er niet heen voor de tropische temperaturen maar wel voor de rust. Even uitwaaien doe je daar meestal letterlijk. Bind je haren goed vast, want ze wapperen echt alle kanten op. Nadat we vorig jaar terugkwamen uit Frankrijk, reden we door naar Friesland waar mijn vader en Loes wonen. Ze hebben een boot waar je in kunt slapen en deze heeft ons een week over de Friese wateren gevaren. Waarom ik deze vakantie zo fijn vond? Ik kwam er écht tot rust! De eerste uren bekroop me een soort onrust: ‘wat moet ik in vredesnaam de hele dag doen? Ik kan geen kant op!’ Juist, ja! Je kunt geen kant op. En dat is waarom je er zo van bijkomt. Je wordt gedwongen om niets te doen (oké, af en toe ‘sturen’), tenzij je zin hebt rondjes op het dek te rennen. Ik heb op het dek gezeten, gelegen, gehangen, gekletst en gelezen. En mijn hoofd was leeg toen we weer terug waren. We sliepen in havens met sanitair voorzieningen en hingen op terrassen in gezellige Friese dorpjes. Aaron werd gered door schoonmoederlief omdat hij letterlijk tussen wal en schip terecht was gekomen en ik liet de stoppen van de boot ploffen. Verder hebben we alles heel gehouden.

Tot zover een paar van onze vakantietips. Heb je nog aanvullingen of tips? Mail me dan of laat ze achter bij reacties onderaan deze blog.