Cecilia Ahern – Honderd namen

Mocht je behoefte hebben te controleren of je traanbuisjes verstopt zijn, dan raad ik je het nieuwste boek van Cecilia Ahern aan: Honderd namen. Mijn traanbuisjes bleken niet verstopt. Het is niet ‘cool’ om toe te geven dat er niet alleen uit de lucht wat drupjes naar beneden vielen maar ook uit mijn ogen. Maar ik móet het wel toegeven om zo te benadrukken dat het Cecilia Ahern weer gelukt is me te beroeren.

Cecilia Ahern is één van mijn lievelingsschrijfsters. Ik was enorm onder de indruk van haar eerste boek ‘PS ik hou van jou’. Niet alleen om het prachtige verhaal waarvan elk woord haar best deed je diep te raken, maar ook omdat ze een enorme wijsheid bezit terwijl ze tijdens het schrijven van haar debuut nog zo jong was. Ze mixt de rauwe kantjes van het leven met haar sprookjesachtige manier van schrijven en geeft je stiekem een levensles waarvan de magische uitwerking nog lang in je geheugen doorsijpelt.

Hoewel ik ‘Honderd namen’ niet het mooiste boek vind uit haar collectie, raad ik toch zeker aan ‘m te lezen. Cecilia krijgt het namelijk ook met dit boek voor elkaar gewone gebeurtenissen uit het alledaagse leven te verheffen tot ultieme geluksmomentjes. Die momentjes die elke dag in je leven zitten.

‘Honderd namen’ gaat over Kitty Logan die vanuit haar rol als verslaggever een enorme fout maakt die het leven van een man volledig op zijn kop zet. Een fout die niet meer recht te zetten is en niet alleen het leven van de man een opdonder geeft, maar ook veel schade toebrengt aan haar eigen reputatie. Niet alleen op zakelijk gebied, maar ook in haar persoonlijke leven. Haar hoop op vergiffenis maar ook haar geloof in de liefde daalt naarmate de impact van haar fout steeds meer zichtbaar wordt.

Constance, haar mentrix, vriendin én de hoofdredactrice van een tijdschrift waar Kitty als journaliste werkt, geeft Kitty, voordat zij sterft, een opdracht mee voor een verhaal dat zij zelf ooit nog had willen schrijven. De basis voor het verhaal is een lijst met honderd namen zonder enkele uitleg voor het verhaal. Kitty besluit als een soort laatste eer voor Constance, haar best te doen het verhaal achter de lijst te zien en op te schrijven. Ze zoekt naar de gemene deler die de namen op de lijst verbindt. Hoe dichter de deadline voor het inleveren van het verhaal nadert, hoe meer ze erachter komt dat er helemaal niets is dat de mensen met elkaar verbindt.

Of toch wel…?

‘Honderd namen’ van Cecila Ahern is uitgegeven door Uitgeverij Prometheus.