Boekreview: Voor jou

Er zijn van die boeken die kleine krasjes achterlaten op je ziel. ‘Voor jou’ van Jojo Moyes is er zo’n een. Afgelopen zondag sloot ik het boek, met betraande ogen en een gevoel dat leek op een combinatie van verdriet en kwetsbaarheid en vooral ook met respect. Respect voor Jojo die zo’n moeilijk onderwerp wist te vatten in een indrukwekkend verhaal.

‘Voor jou’ gaat over Louisa, een jonge vrouw die noodgedwongen een baan aanneemt als persoonlijke verzorgster van Will, een man die vanwege een dwarslaesie in een rolstoel zit. Hij kan nog praten, zijn hoofd bewegen en zijn arm een stukje optillen. Voor het ongeluk dat een dwarslaesie tot gevolg had, was Will een succesvol zakenman met een sterke hang naar actie en avontuur. Zijn leven was groots en meeslepend en hij kan zich niet schikken in zijn lot waarbij zijn wereld niet verder reikt dan zijn rolstoel en woning waar hij hele dagen, volkomen afhankelijk van anderen doorbrengt.

Louisa heeft geen fysieke beperkingen die haar tegenhouden de wereld te ontdekken maar zij schikt zich in haar eigen opgelegde lot om binnen de muren van het kleine dorp waar ze geboren en getogen is, te blijven. Veiligheid en vertrouwdheid lijken haar enige drijfveren.

Onder andere vanwege de verschillende levenshoudingen botsen Will en Louisa in de eerste weken. Doordat ze hele dagen met elkaar doorbrengen ontstaat er ongemerkt toch een band die de basis legt voor een intieme, diepgaande vertrouwensrelatie.

Will’s moeder heeft Louisa destijds aangenomen maar is niet eerlijk geweest in de echte rol die zij haar toedichtte, namelijk die van laatste strohalm om Will op andere gedachten te brengen dan die waarin een doodswens besloten ligt. Doordat Louisa bij haar sollicitatie overkwam als een spontane en vrolijke dame, hoopte Will’s moeder dat zij Will ervan kon overtuigen dat de wereld vol mooie momenten en kansen zit, ook al ben je fysiek beperkt.

Maar hoe kun je iemand daarvan overtuigen als je je eigen comfortzone niet durft te verlaten? Louisa staat voor een van de grootste uitdagingen van haar leven en besluit deze aan te gaan om het leven van Will te redden.

Een aangrijpend en hartverscheurend verhaal waar onvoorwaardelijke liefde centraal staat.
Dit boek heeft een plaatsje in mijn kast met favoriete boeken verdiend.

Flaptekst