gedrag

Waarom elk gedrag – ook negatief gedrag – een functie heeft

Het klinkt misschien bizar maar elk gedrag heeft een functie. Ook negatief gedrag.

Volwassenen zeggen dat vaak over kinderen die door negatief gedrag de aandacht trekken. Maar wist je dat dit niet alleen bij kinderen geldt? Ook wij volwassenen vertonen bepaald – ogenschijnlijk onlogisch of negatief – gedrag. Dat doen we niet voor niets. Vaak zit er onbewust een soort beschermingsmechanisme achter of het gedrag wordt op een bepaalde manier beloond. Het gedrag levert als het ware bepaalde voordelen op.

We nemen bepaald gedrag vaak waar bij de ander. Vooral als de ander gedrag vertoont waar wij iets van vinden of last van hebben. Toch is het interessant om bij jezelf eens na te gaan welk gedrag jij vertoont dat eigenlijk niet heel effectief is, vooral niet op de lange termijn.

Wat ik ook vaak zie, is dat ook bepaalde klachten een voordeel kunnen opleveren. Bijvoorbeeld migraines die optreden bij aanvang van gelegenheden waar we heel veel weerstand bij voelen.

Het kan de moeite waard zijn om en stukje zelfonderzoek te doen. Waarom? Om te achterhalen wat de werkelijke achterliggende behoeften zijn die je vervuld met bepaald gedrag en soms zelfs met vaste patronen. Als je die ontdekt, ontdek je ook vaak andere manieren om voor die belangrijke behoeften te zorgen. Manieren die vaak zowel op de korte als de lange termijn beter werken. Voor jou en meestal ook voor de mensen om je heen.

Volg mijn podcast op de bekende podcastkanalen of word abonnee op mijn YouTubekanaal. Fijne dag!

Luister hier de podcast