succes

Veroorzaak een kettingreactie

Ken je dat? Je hebt je voorgenomen iets aan jezelf te verbeteren. Je focust je daarop en in je slipstream lijk je allerlei dingen en mensen mee te nemen die eerder ‘vast leken te zitten’. Alsof groei, nog meer groei aantrekt. Alsof? Nee, niet: alsof: het is een feit! Beter samengevat in de term ‘kettingreactie’.

Wees kritisch en écht eerlijk naar jezelf!

Door mijn nieuwste uitdaging: minder oordelen en klagen word ik gedwongen anders te kijken en te handelen. Maar ook om kritische vragen aan mezelf te stellen om zo inzicht te krijgen in het hoe en waarom van bepaalde belemmerende gedachten. Bij een oordelende gedachte over iemand kun je jezelf bijvoorbeeld de vraag stellen: ‘Weet ik wel zeker dat het waar is wat ik nu denk? Is het een feit of een aanname?’ Als je een klacht op voelt komen, kun je jezelf de vraag stellen: ‘Is dit nu echt zo erg, of maak ik het nu erg(er)? Denk aan die mug die ineens uitgroeide tot een olifant. En: ‘helpt deze manier van denken mij tot een oplossing te komen?’

Van passief…

Ik weet, dat als ik het gevoel heb niet zoveel invloed uit te kunnen oefenen op een bepaalde ongewenste situatie, dat ik soms neig naar ‘cynisme’. Dat wat ik dus vertaalde naar ‘klagen’. Cynisme is namelijk niet constructief, klagen al helemaal niet. Het is denken vanuit een slachtofferpositie.

…naar actief

Om dit om te buigen moest ik dus zoeken naar de kansen en mogelijkheden die verborgen lagen onder het (soms ingebeelde) puin. Soms moet je goed zoeken, maar vaak ligt het gewoon al een tijdje in het zicht. Vanuit daar bouwen aan een betere situatie is wél constructief! Ik kan je vertellen: vanuit dat perspectief ziet de wereld er ineens ook een heel stuk zonniger uit.

Zoek prikkels en uitdagingen: verlaat je veilige comfortzone

Heb je eenmaal besloten uit de veilige hoek te komen, de hoek waarin je alles kent, de hoek waarin je de dingen telkens op de zelfde manier doet, dan kunnen dingen ineens heel snel de goede kant op gaan. Ja ja! Die kettingreactie!

Onderaan deze blog vind je een prachtig gedicht. Ik zou willen dat dit je inspireert de dingen eens anders aan te pakken dan dat je altijd deed. Weet je niet hoe? Praat erover met mensen, vraag feedback over je eigen reilen en zeilen. Sta open voor kritiek, hoe erg dat je soms ook kan raken en pik er één of twee dingen uit waar je mee aan de slag gaat.

Zoiets als: minder klagen en oordelen bijvoorbeeld!

 

Gedicht

Bron: onbekend

Als ik blijf kijken zoals ik altijd heb gekeken,

blijf ik denken zoals ik altijd heb gedacht.

Als ik blijf denken zoals ik altijd heb gedacht,

blijf ik geloven zoals ik altijd heb geloofd.

Als ik blijf geloven zoals ik altijd heb geloofd,

blijf ik doen wat ik altijd heb gedaan.

Als ik blijf doen wat ik altijd heb gedaan,

blijft mij overkomen wat mij altijd overkomt.