Leef jij je leven of laat je je vooral leiden door je omgeving en gebeurtenissen?

Weet je wat eigenlijk best wel raar is? Als we de auto instappen en ons navigatiesysteem gebruiken, dan programmeren we het ding heel specifiek. We voeren onze bestemming in tot op detailniveau, lees; huisnummer.

Maar met ons eigen leven doen we vaak maar wat. We leven vooral onbewust en reactief. We laten ons vaak sturen door de waan van de dag, de omstandigheden en gebeurtenissen om ons heen en door andere mensen die van alles van ons willen.

Niet voor niets is één van mijn favoriete motto’s:

Als je geen eigen plan hebt, word je onderdeel van het plan van een ander.

En ook als je geen eigen route en bestemming hebt, dan wandel je voor je het weet, mee op de route van een ander. Je volgt. En dat voelt vaak niet goed.

Het is niet toevallig dat 1 op de 5 werkende mensen last heeft van burn-outklachten. Mensen met burn-outklachten hebben vaak vooral geleefd conform de wensen van een ander. Ze zijn zichzelf ergens kwijtgeraakt, zijn zich niet goed bewust geweest van hun grenzen of hebben er niet voldoende naar gehandeld.

Goed, een burn-out wens ik je niet toe. Wat ik je wel toewens is een leven met plezier en vreugde. Een leven waarin je voelt dat jij degene bent die het vormgeeft. Dat jij regie hebt op hoe je denkt, voelt en je gedraagt.

En daar ga ik je mee helpen met een simpel en schattig-leuk instrumentje. Namelijk de JoyJoy. Kom met me mee naar YouYube of kijk het filmpje hieronder. Je kunt het zelfs bekijken met je ogen dicht.

Uhm… Ik zeg: ‘Kom met me mee naar YouTube…’ Dat klinkt ook als volgen, beetje dubbel hè? Maar ik vermoed dat jij na het filmpje inspiratie hebt om je eigen route te bepalen.

Veel plezier!