wasmachine

Opruimen, waar begin je?

Wat zou het heerlijk zijn om in een schoon en opgeruimd huis thuis te komen. Een opgeruimd huis betekent ook een opgeruimd hoofd. Meer rust en meer tijd over voor de leuke dingen in je leven. Kijk je om je heen en zakt je de moed in je schoenen? De trap lijkt op een open kast, met op elke tree een stapeltje troep, papieren slingeren rond, op wel 3 plekken liggen opengeslagen tijdschriften en je vraagt je af of je gezin ooit van kledinghangers of wasmanden heeft gehoord. En… verdorie, waar heb je je sleutels ook alweer gelaten? Zucht… Snak je naar een schoon, opgeruimd en overzichtelijk huis maar weet je niet waar je moet beginnen? Dan kunnen deze tips je een handje helpen:

1. Maak het niet te groot

Veel mensen leggen de lat veel te hoog als ze besluiten op te gaan ruimen. Het hele huis moet aan kant! Alsof het alles of niets is. Niet doen. Het is niet realistisch en je zult al snel je motivatie verliezen. Hoe gek het ook klinkt: begin met 1 project. Denk aan:

  • spullen op de trap naar boven brengen en meteen neerleggen op de plek waar het thuishoort
  • 1 keukenkastje of lade op de kop zetten, uitzoeken wat weg kan, schoonmaken en opnieuw opruimen
  • de gang opruimen: ‘overbodige’ jassen- en schoenen naar zolder brengen en de plinten en hoeken stofzuigen
  • de vensterbanken leegmaken, schoonmaken en opnieuw ‘inrichten’.

Het voordeel is dat je het af kan maken en dat je met een beetje geluk, zin krijgt in meer…

2. Weggooien, weggeven of bewaren

Weggooien is heerlijk als je het eenmaal onder de knie hebt! Niet alleen beloon je jezelf met een gelukkig gevoel als het af is maar ook tijdens het weggooien voel je al dat er een last van je afvalt. ‘Ja maar… ik kan niet weggooien!’ Onzin. Iedereen kan het, ook jij. Mogelijk hecht je misschien iets teveel emotionele waarde aan spullen. Daarom doen we het in stapjes. Misschien ben je door stap 1 al in de opruimmodus geraakt en kun je zo doorstomen. Baken ook hier 1 project af en wil niet teveel in een keer. Kies iets waarvan je elke dag last hebt: een rommelige kledingkast, een ongeorganiseerde badkamer, een puinhoop in je administratie.

We nemen als voorbeeld de ongeorganiseerde badkamer.

Stap 1: Pak een vuilniszak.

Stap 2: Haal de hele badkamer leeg, leg de spullen bijvoorbeeld in de gang op een hoop.

Stap 3: Ga op de grond zitten tussen je spullen met bijvoorbeeld een kopje thee of koffie.

Stap 4: Pak 1 voor 1 de spulletjes op. Beoordeel ze kritisch. Stel jezelf de vraag:

Gebruiken we dit écht?

  • Nee? –> Is het iets waar ik een ander blij mee kan maken?
    Nee, ik kan er niemand blij mee maken –> Gooi het in de vuilniszak.
    Ja, ik kan er iemand blij mee maken –> Leg het even apart.
  • Ja, we gebruiken het –> Leg het dan apart.

Werk zo de hele stapel door. Als het goed is, heb je straks 2 stapeltjes en een gevulde vuilniszak. Stapeltje 1: weggeven en stapeltje 2: bewaren omdat het gebruikt wordt. Eigenlijk is het belangrijkst dat je eerlijk bent in of je het gebruikt of niet. Als het al een hele tijd in je bezit is maar je hebt er nog niets mee gedaan, is de kans niet zo groot dat je het gaat gebruiken. Bewaar je het omdat je het van iemand hebt gekregen en er emotionele waarde aan hecht en lukt het je niet om het weg te gooien? Stop het dan in een doosje wat je de twijfeldoos noemt. Die kun je op een later moment nog eens doornemen.

Stap 5: Haal de stofzuiger door de badkamer en maak het schoon.

Stap 6: Bekijk de stap met bewaren en haal de spullen eruit die je elke dag gebruikt. Deze zet je neer op plekken die binnen handbereik liggen. De spullen die je niet dagelijks gebruikt, zet je in een kastje of achteraan. Voorraadspullen bijvoorbeeld, die kun je ergens apart bewaren, zonde om deze in het zicht te zetten.

Klaar! Haal diep adem, kijk naar je opgeruimde, frisse badkamer en wees gewoon eens lekker trots op jezelf!

Kom je er niet doorheen of weet je nog steeds niet waar en hoe je moet beginnen? Vraag dan (professionele) hulp

Een vriendin met een schoon en opgeruimd huis is vast bereid je te helpen. Heb je alleen maar sloddervossen in je omgeving of vind je het lastig om te vragen? Schakel dan professionele hulp in om samen met jou de eerste stappen te zetten. Ik kan je daarbij helpen. Neem contact op voor de mogelijkheden.