positief denken

Met je gedachten stuur je je emoties

Je geeft de hele dag door betekenis aan bepaalde situaties. Die zijn grotendeels niet op feiten gebaseerd. Wel op jouw waarneming, jouw aannames en jouw oordelen, oftewel: beoordelingen.

Dat is evolutionair gezien nuttig. We moeten ook heel snel zaken kunnen beoordelen omdat het het verschil kan maken tussen leven en dood.

Als je rationeel gaat zitten nadenken of je hand tegen die kokend hete pan nu wel of niet een goed idee is, dan wordt het ook niet wat.

In veel gevallen is het dus handig dat we situaties vliegensvlug kunnen beoordelen. Helaas is het zo dat we in veel gevallen iets beoordelen op basis van onze meest, diepgewortelde overtuigingen en angsten. En vaak zit je er hartstikke naast. Dat weet je dan soms achteraf maar ondertussen heb je al veel energie en aandacht verspild aan een reeks negatieve gedachten en daaruit voortvloeiende negatieve emoties.

Ik deel in deze podcast een heel duidelijk voorbeeld van de betekenis die ik geef aan het geluid van de deurbel. En natuurlijk ook hoe ik dan het ietwat negatieve gedachtenpatroon een halt toeroep.

Luister hier de podcast

 

Communiceren kun je leren

Communicatievaardigheden verbeteren – tips die je meteen helpen