Ik deel een gratis oefening met je die je kan helpen te onderzoeken hoe je jezelf tegenhoudt in bepaalde dingen. In de WhatsAppgroep ‘wet van de aantrekkingskracht’ en ‘kracht en potentie van je brein’ gaan we hier nog even ‘op door’.
OEFENING: Wat maak ik mezelf wijs?
Ik doe de oefening voor aan de hand van mijn eigen ‘thema’. Blijven waar ik ben, versus verder groeien.
Schrijf op (niet nadenken, gewoon schrijven!): ik maak mezelf wijs dat:
- Ik te klein ben om iets groots te doen.
- Dat ik de energie niet (meer) heb om hard te werken.
- Dat ik hard moet werken om verschil te maken.
- Dat ik groots moet zijn.
- Dat ik grootse dingen moet doen.
- Dat ik succesvol moet zijn.
- Nee: dat ik HEEEEEEEEEEEEL succesvol moet zijn. A la Tony Robbins ofzo.
- Dat ik niet de hele dag achter de computer wil zitten.
- Dat ik niet meer zoveel aan kan als vroeger. Denk aan hele dagen vergaderen, werken, brainstormen, praten, praten, praten, achter computer zitten, mailen, taken afhandelen, administratie, leidinggeven, uren schrijven, netwerken, op de koffie.
- Dat ik heel veel meer geld nodig heb dan ik nu ‘verdien’.
- Dat ik geld moet verdienen.
- Dat ik het zelf moet doen.
- Dat ik eerst geld moet verdienen om te mogen genieten.
- Ik MAAR een vrouw ben.
Goed. Hartstikke leuk dat ik nu een beetje een beeld heb van wat ik mezelf wijs maak. Als ik hiernaar kijk, dan weet ik dat het hier gaat om weerstand die mijn brein en mijn persoonlijkheidskanten creëren en vasthouden omdat ze niet willen dat ik van mijn veilige plek kom. Want het is fantastisch op mijn veilige plek! Note: die kanten zitten als het ware in je onbewuste brein.
Stap 2: Laat ik eens kijken wat ik allemaal heb en ervaar op deze veilige plek. Want: ons brein en onze kanten zijn bang voor verlies. Zeker als het gaat om iets goeds, iets moois.
Weet even: ik heb het hier vooral over het zakelijke stukje, dus de rem die ik voel ten aanzien van de groei van mijn bedrijf. Maar ja… dan gaat het ook over mezelf, want mijn bedrijf ben ik.
O en nu voel ik ineens de enorme drang om boodschappen te doen. OOK DAT IS WEERSTAND! Slim van ons brein (waar dus die kanten ‘inzitten’) hè?
Wauw. Ik stapte BIJNA in de auto. Bijna want ik weet…. Hier moet ik doorheen als ik een nog leuker leven wil.
Ja, beste kanten en best brein: ik wil mijn leven niet overhoop gooien maar ik wil het nóg leuker, simpeler, fijner, liefdevoller, vrijer, speelser, plezieriger en comfortabeler hebben. En ja, ik hoor de stem van mijn innerlijke criticus bij het woord ‘comfortabeler’. Namelijk: ‘Daar word je alleen maar lui van.’
Dus. Zo werkt het dus in je brein. In dit geval in mijn brein maar in jouw brein zal het wel niet veel anders gaan. Misschien gaat het over andere onderwerpen maar toch zal je de weerstand vast herkennen. Overigens manifesteert weerstand zich in allerlei dingen. Ik noem er een paar:
- uitstellen
- geen tijd maken voor dingen die je verder kunnen helpen
- tegen jezelf zeggen dat je het toch niet kunt/doet
- afleiding
- het niet meer zien
- twijfelen
- schuldgevoel
- vermoeidheid als excuus gebruiken (zelfs als dat echt zo voelt)
- de waan van de dag de regie laten voeren
- en een blokkade voelen om groter te denken en te dromen (die van mij dus).
En jij? Herken jij er een paar?
Uhm. Zie je hoe ik op de een of andere manier me heb laten afleiden door de vraag te beantwoorden die ik een eindje terug stelde? Whaa! Dat is ook weerstand van je brein. Mijn brein dwaalde af. Dat is ook hoe weerstand zich kan manifesteren.
Poging 2:
Laat ik eens kijken wat ik allemaal heb en ervaar op deze veilige plek. Want: ons brein en onze kanten zijn bang voor verlies. Zeker als het gaat om iets goeds, iets moois.
Wat heb ik allemaal op deze veilige plek? Oftewel: wat heb ik nu in mijn leven?
- Ik weet wat ik verdien, ik weet wat ik ervoor moet doen.
- Mijn leven/bedrijf zijn nu heel overzichtelijk.
- Ik kan zelf bepalen over mijn agenda.
- Ik kan zelf bepalen met wie ik graag samenwerk, wie ik graag coach.
- Een zeker inkomen (hmmm hoezo heb ik een zeker inkomen als ondernemer? Toch ervaar ik dat wel zo doordat mijn inkomen behoorlijk steady is.)
- Ik kan mensen helpen en dat geeft een goed gevoel.
- Mensen zijn blij met me en dat geeft een goed gevoel.
- Ik kan doen wat ik wil.
- Ik kan tussendoor huishouden doen, in de tuin bezig zijn.
- Ik heb veel vrijheid. Ik kan lekker afspreken, tussendoor lezen, doen waar ik zin in heb.
- Ik kan veel lekker relaxt doen. De tijd nemen voor mijn ochtendritueel, lekker de tijd tussen de sessies door, rustig lunchen.
- Overzicht: ik kan alles heel stapsgewijs doen. Er is tijd en ruimte voor de meeste dingen. En als ik dat niet heb, heb ik zelf de regie.
- Ik weet waar ik goed in ben. Ik weet wat ik kan. Ik weet wat het oplevert.
- Mijn klantenbestand groeit met de dag.
- Ik trek moeiteloos klanten aan voor mijn 1 op 1 coaching.
- Ik heb energie over in de avond.
- Ik bespaar dus energie.
- Ik heb tijd en energie voor mijn dochter, mijn vriend, stiefzoon, familie, vrienden en kennissen.
- Ik kan lekker afspreken met vriendinnen, collega-ondernemers.
- Ik kan in de zon zitten.
- Ik kan als ik dat wil: rustig aan doen.
Mijn innerlijke criticus zegt nu: ‘Dus je bent eigenlijk een slome slak geworden?’
Hmmm…
‘Van een manager die bekend stond om haar energie, bevlogenheid, ideeën, daadkracht, inspiratie naar een coachje (taal van mijn innerlijke criticus) met een eigen praktijk. Je bent geen ondernemer! Tssss…. Je bent een zzp-ertje. Een introvert die veilig in haar praktijk en huis zit. Nou nou, stoer hoor.’
En verder wilde mijn innerlijke criticus nog zeggen: ‘En je bent een loser.’
Ja, echt! Belachelijk. Ik weet het. En meteen wil ik verdedigen: ik heb een gezonde dosis zelfvertrouwen en zelfverzekerdheid maar als je het mijn innerlijke criticus zou vragen dan vindt ie mij (soms?) een loser. Ik weet heus wel dat ik geen loser ben, maar als je innerlijke criticus ergens een restje heeft van die overtuiging, nou berg je dan maar. Vaak volgt er ook iets achter: ‘Je bent een loser als…’ (In mijn geval bijvoorbeeld: ‘Als je niet nuttig genoeg bent, niet goed presteert, afhankelijk bent, niet succesvol genoeg bent, niet mooi genoeg bent etc.) Hoppa! Laat je innerlijke pusher maar komen die heel hard voor jou gaat werken zodat mensen je in elk geval geen loser kunnen noemen.)
En dit is dus het wrange. Mijn innerlijke criticus wil enerzijds dat ik niet verder ga groeien (beschermingsmechanisme) en anderzijds vindt ie mij een loser omdat ik niet enorm groei (ook weer een beschermingsmechanisme).
SPOILERALERT: Volgens je innerlijke criticus kun je het ook nooit goed doen. Wat je ook doet. Er is altijd iets om te zeuren en om op te merken.
Maar gelukkig zijn jij en ik de baas in ons eigen hoofd.
Toch?
Wél als je genoeg BEWUSTZIJN inzet. En ik schrijf niet voor niets: INZET. Want… dat moeten we ook echt bewust DOEN. Want in het dagelijks leven heeft je onbewuste brein het voor het grootste gedeelte van de dag voor het zeggen, lees: 96%. De auto-piloot, je programmering. Het onbewuste brein produceert gedachten maar je bent niet bewust aan het denken. Je reageert. Bewust nadenken doe je met je bewuste brein, die – als je een beetje kunt rekenen – 4% uitmaakt van ons denken. Denken kost ook veel energie. Een brein in normale toestand (96% onbewust, 4 % bewust) kost ongeveer 20% van onze dagelijkse lichaamsenergie.
En je weet het: je brein wil je beschermen en veilig houden. Een van de dingen die het daarvoor doet is, jawel:
ENERGIEBESPARING. Om allerlei redenen. Je kunt ze vast verzinnen. Je gezondheid kan naar de knoppen gaan door te weinig energie, je afweersysteem kan gaan rammelen, je bent niet meer helder dus loopt meer risico op ongelukken en ga maar door. Hoe bespaart je brein zoveel mogelijk energie?
DOOR DINGEN TE AUTOMATISEREN.
Dat doet het door scripts en programma’s te ontwikkelen. Het grootste gedeelte is al gedaan voor je zevende levensjaar. (Wees niet bang, je hebt ook een programmeur aan boord die echt nog dingen kan veranderen!)
Maar hoe zet je dan je bewustzijn aan?
Hmmm… Daar is simpelweg één antwoord op: DOEN. Tijd maken. Jezelf vragen stellen en wat ik vaak doe met klanten (en nu ook met mezelf): oefeningen. Maar de kern is toch wel vragen stellen. Ik laat je zien hoe ik ga werken met hetgeen mij tegenhoudt om verder te groeien. De weerstand dus. Stappen 1 en 2 heb ik al gezet: inventariseren wat die weerstand is. En ook: een lijstje maken van wat mijn brein bang is te verliezen. (Weet dat ik nu ‘ineens’ hoofdpijn krijg en me heel moe voel. IS OOK WEERSTAND!) Je moet dus echt wel even doorpakken om toch te doen wat nodig is. BEWUSTZIJN. Lukt het je niet, ga dan naar een coach of iemand anders die je kan helpen.
Je ziet aan het lijstje met wat ik nu heb dat het MEGA fijne en voor mij belangrijke dingen zijn. Ze zijn allemaal gerelateerd aan mijn belangrijkste persoonlijke waarden en behoeften.
Mijn bedrijf zoals het nu is, geeft mij dus nu veel van wat ik nodig heb. Het voorziet in heel veel waarden en behoeften. Maar niet alles… Anders zou ik niet ‘ergens’, ‘iets in mij’ voelen dat verder vooruit wil. GROEI. BLOEI.
Daarnaast gaat dit ook heel erg over (basis)veiligheid. Erbij horen, (financiële) zekerheid. Zekerheid over wat je kunt, gezondheid. En dat is nou net de primaire taak van je brein: jouw veilig houden.
Dus alles lijkt erop gericht jou weg te houden van je gewenste groei.
En gelukkig is dat niet helemaal waar…
Want: er zijn kanten in jou die dolgraag willen groeien en je daarin willen begeleiden. Alleen krijgen die niet de benodigde ruimte van de kanten die jou veilig willen houden. Weet ook dat de primaire taak van ons brein is ons veilig houden en dat pas de secundaire taak groei is. Je kunt het terugbrengen naar wat ons als soort op de aarde houdt, helpt ons te laten bestaan:
Overleven en voortplanten. Eerst overleven dus, dan voortplanten. En voortplanten gaat niet alleen over seks en kindjes maar vooral ook over: creëren.
Ik ga 3 dingen doen:
- Mijn eigen gedachten en overtuigingen (overtuigingen zijn gewoon gedachten die je bent gaan geloven, die je vaak hebt gehoord, herhaald) onder de loep nemen met RET (rationeel emotieve training).
- Met behulp van Voice Dialogue andere kanten erbij halen die me helpen te groeien.
- De waarde van weerstand onderzoeken met (deel van) de interventiekaart.
Deze 3 dingen ga ik met je delen. Ik leer je daarmee ook hoe jij dit bij jezelf kunt doen. Members van de WhatsAppgroep: als jullie dit samen willen doen, kan ik ook een (online) sessie/workshop doen met jullie. Een coach kan werken met jouw weerstand en doorgaan waar je eigen brein je op slimme/sluwe manier tegen wil houden.
Willen jullie dat, app me dan even. Dan doe ik een voorstel hiervoor qua datum, tijd en tarief.
Zit je niet in de groep en wil je dat wel? App me dan even voor meer info en jouw intentie want ik laat niet iedereen toe.