Is fluoride wel zo gezond?

Ook de ‘semi’-biologische appel valt niet zo ver van de boom. Zo blijkt uit het artikel dat mijn dochter schreef voor een stage-opdracht voor de studie die zij doet. ‘Semi’-biologisch omdat het mij niet gaat om biologisch of niet biologisch eten, maar wel kies ik bewust welke ingrediënten ik wel en niet gebruik. Ik doe gewoon boodschappen in de supermarkt maar vul dit aan met producten van biologische afkomst. Deze ‘filosofie’ heb ik blijkbaar iets meer doorgegeven aan mijn dochter dan ik dacht, aangezien zij met het volgende onderwerp kwam.

Tandpasta vergiftigt langzaam je lichaam

Tandpasta, iedereen gebruikt het. Je hebt vast wel eens achterop de tube gekeken en bij de ingrediënten ‘fluoride zien’ staan. Fluoride zou je tanden sterk houden, je glazuur verbeteren en gaatjes helpen voorkomen. Maar in werkelijkheid doet het nog wel meer dan dat.

Heb je je ooit afgevraagd waarom er speciale kindertandpasta bestaat?
In 1974 heeft een jongetje van 3 zoveel tandpasta (fluoride) ingenomen dat hij eraan is overleden.
Te veel fluoride kan voor kinderen dus zelfs fataal zijn of andere complicaties opleveren. Daarom staat er per 19 januari 2009 een verplichte waarschuwingstekst op fluoride bevattende tandpasta’s voor kinderen tot en met 6 jaar. De tekst luidt: ‘Gebruik voor kinderen van zes jaar of jonger niet meer tandpasta dan de grootte van een erwt. Zorg dat ze zo weinig mogelijk tandpasta inslikken. Raadpleeg een (tand)arts als uw kind fluoride in een andere vorm gebruikt

Achterkant tube tandpasta

Hoeveel fluoride zit er dan eigenlijk in de tandpasta die ik dagelijks gebruik?
In tandpasta zit meestal fluoride gehalte tussen de 0,22% en 0,312%. Dit is een lage dosering; 1/15 tot 1/20 van wat het lichaam kan verdragen. Ga nu na dat je dat elke dag minimaal 2x binnenkrijgt.

Wat gebeurt er als ik regelmatig teveel fluoride binnenkrijg?
In het ergste geval kan je eraan overlijden. Dit is onwaarschijnlijk omdat de dosering laag ligt. Voor een overdosis zou je een paar tubes tandpasta moeten opeten of een hele strip fluoride tabletten moeten innemen. Maar in meer gevallen kun je last krijgen van bruine strepen en vlekken op de tanden. Maar het kan ook je nieren, botten, zenuwen en spieren aantasten. Ook zou het je brein kunnen aantasten en zou je er minder door gaan dromen.

Wat kan ik als vervanging gebruiken?
Er zijn best veel fluoride vrije tandpasta’s op de markt. Alleen deze zijn allemaal niet even goedkoop en lekker. Wat een goedkope en lekkere oplossing is, is het zelf maken. Daarvoor heb je maar een paar dingen nodig: kokosboter, fijn gemalen zeezout (bij voorkeur Keltisch) en pepermuntolie. Ook zou je als extraatje voor je tanden druppels mineralenconcentraat kunnen gebruiken. Daar zitten goede mineralen in die de gezondheid van je tanden natuurlijk verbeteren.
Wat ook wel eens wordt gebruikt is Norit tabletten (ja, die zwarte tabletten voor je buik/darmen). Hier zit geactiveerde koolstof in wat je tanden mooi wit en schoon maakt. Daarna nog wel even de zwarte kool met je zelfgemaakte tandpasta wegpoetsen. 😉

Tekst: Lisa van den Eshof