Voorbeeld laden persoonlijke waarden Wendy

In dit overzicht staan mijn waarden al in volgorde van belangrijkheid. Doe dat pas nadat je betekenis hebt gegeven aan je waarden. Oftewel: het laden van je waarden.

  1. gezondheid
  2. gezin
  3. familie
  4. autonomie & authenticiteit
  5. persoonlijke groei en ontwikkeling
  6. avontuur
  7. verbondenheid
  8. vrijheid
  9. eerlijkheid & integriteit
  10. creativiteit

1. Gezondheid

Gezondheid is voor mij heel belangrijk. Ik leef bewust en gezond. Ik zie ook voor me dat ik graag vitaal oud zou worden. Het boek Ikigai is voor mij een inspiratiebron omdat dat gaat over mensen die heel oud worden en dat met een hele goede mentale en fysieke conditie. Gezondheid voelt voor mij ook als een voorwaarde. Als mijn gezondheid niet goed is, dan kan ik er ook niet op mijn best zijn voor andere mensen. Eerder zou ik gezondheid onder gezin hebben gezet maar toen ik tinnitus kreeg en 10 dagen helemaal van de leg was, heb ik ontdekt dat gezondheid bovenaan moet staan. Gaat het met mij goed, dan kan ik ook de leukste Wendy zijn voor andere mensen.

Ik besef ook dat gezondheid je grootste goed is… En dat de kwaliteit van leven ook heel erg door je gezondheid wordt bepaald. Ze zeggen vaak: ‘Mensen die ziek zijn hebben maar 1 wens… Mensen die gezond zijn hebben er wel 1000.’ Ik geloof er ook in dat gezondheid iets is waar je in moet investeren. De term: ‘calculerend hedonisme’ is voor mij treffend. Dat gaat over bewust en gezond leven maar wel heerlijk genieten van momenten waarin je dingen doet of eet die niet zo gezond zijn.

Ik ga ervanuit dat voor de meeste mensen gezondheid belangrijk is maar niet voor iedereen is het een persoonlijke waarde. Waarom voor mij wel? Omdat ik als jong tienermeisje al mijn zakgeld besteedde aan gezond eten, ik vond het toen al heel belangrijk. Ook lees ik veel over gezondheid, slik ik supplementen, leef ik heel bewust en fascineren onderwerpen met betrekking tot gezondheid mij heel erg. Ik heb er ook plezier in om ermee bezig te zijn. Dat maakt dat het voor mij een persoonlijke waarde is.

2. Gezin

Mijn gezin is het allerbelangrijkste voor mij. Gezondheid staat er dus boven maar dat komt omdat ik weet dat een goede gezondheid belangrijk is om goed voor mijn gezin te kunnen zorgen en ervan te kunnen genieten. Mijn gezin is mijn basis. Met mijn gezin bedoel ik mijn dochter Lisa, mijn vriend Aaron en mijn stiefzoon Luca. Hieronder valt ook mijn relatie met Aaron, dus ook als we met zijn tweeën zijn. In mijn gezin vind ik het belangrijk dat we elkaar steunen, motiveren en de ruimte geven. Ook om onszelf te zijn en elkaar daarin serieus te nemen. Dat hangt ook weer samen met authenticiteit en autonomie. Aaron en ik zijn verbonden maar ook zijn we eigen individuen in onze relatie. Dat geldt ook voor mijn dochter. Ik ben haar moeder maar zie haar ook als een individu met eigen waarden,  normen en behoeften die niet allemaal hetzelfde hoeven te zijn als die van mij. Ik respecteer haar. Dat geldt ook voor Luca. Ik wil een mentor zijn voor mijn dochter en mijn stiefzoon. Ik heb vertrouwen in ze en dat is ook mijn basis in mijn relatie met hen. Ik zie hun potentieel, ik help ze, ik geef ze de ruimte zichzelf te zijn, ik leer van ze. Net zo goed als ik hen wat kan leren, leer ik ook van hen. Ik ben mij bewust van wat ze spiegelen en ben dankbaar voor de liefdevolle band met hen.

In  mijn relatie zijn we verbonden en er is ook vrijheid. Aaron en ik hebben ook onze eigen dingen. Dat vind ik heel prettig en hij ook. We vormen samen een team. We hebben (diepgaande) gesprekken, groeien samen. Maken elk jaar samen een wishlist, steunen elkaar, motiveren elkaar, luisteren naar elkaar en doen dit zoveel mogelijk zonder oordeel. We hebben elkaar lief, nemen tijd voor elkaar, doen leuke dingen en vooral ook nieuwe dingen met elkaar. We hebben dingen voor elkaar over.

3. Familie

Familie is voor mij ook heel belangrijk. Het gaat dan vooral om mijn zusje, mijn neefje en nichtje, mijn ouders en de vrouw van mijn vader en vriend van mijn moeder. Ik vind het belangrijk tijd met ze door te brengen en ik voel een sterkte verbondenheid met mijn familie. Ik vind samen dingen doen (dan combineer ik meerdere waarden) het allerleukste. Samen op vakantie, actieve dingen doen, lachen, spelletjes, samen zijn, samen eten, logeren, varen met mijn gezin en familie. Daar word ik het allergelukkigst van.

4. Autonomie & authenticiteit

Voor mij betekent authenticiteit eigenheid. Mezelf kunnen zijn. Dingen op mijn eigen manier kunnen doen.

Autonomie betekent voor mij mijn eigen mening vormen en uit kunnen dragen. Zelf denken. Ook wil ik graag mijn eigen koers kunnen bepalen en varen. Bij het Kadaster waar ik eerder werkte, had ik ook de neiging dingen ter discussie te stellen en te onderzoeken. Als het nodig was, zwom ik tegen de stroom in. Ook als dat betekende dat ik dat in mijn eentje moest doen. Ik merk dat dit een soort drang is, het gaat bijna vanzelf. Ik vind het lastig om zomaar mee te lopen met mensen of met een idee. Ik wil het zelf bepalen. Ik wil graag afwijken van de garde of van standaarden als ik die overtuiging voel. Ik word ook gedreven door vernieuwing, ik breek graag patronen open die niet werken. Ik kijk vaak nét even anders. In mijn coaching is dat een groot voordeel voor mijn klanten. Sommige dingen veranderen ineens ten goede doordat ik ze op een heel andere manier laat kijken naar zaken. En dat is verrassend! De methodieken die ik gebruik sluiten hier ook goed bij aan.

Ondernemer zijn past ook het best bij mij omdat deze waarde heel belangrijk is voor mij. In loondienst had ik toch het gevoel dat ik veel tijd aan het verspillen was aan zaken die ik zelf niet zo zou doen. Zaken die zo verankerd waren dat het lastig, soms zelfs onmogelijk leek daarin iets te veranderen. Daarnaast conflicteerden andere waarden ook in loondienstverband. Ik heb daarin dus ook een goede keuze gemaakt.

Onder autonomie valt voor mij ook op mezelf zijn. Tijd voor mezelf. Alleen zijn. In de natuur zijn maar vooral dicht bij mijn eigen natuur zijn. Stilte. Lekker in mijn eigen coconnetje. Als ik elke dag voldoende tijd alleen ben, dan kan ik me ook veel beter verbinden. Ik zeg altijd: van daaruit verbinden. Eerst de basis op orde. Dan gaat het goed voor mij. Een goede balans tussen op mezelf zijn en verbonden zijn met andere mensen.

5. Persoonlijke groei en ontwikkeling

Dit is iets wat ik leef… Elke dag opnieuw.

Dit is iets wat ik altijd al heb gehad. Als klein meisje fietste ik al naar de bibliotheek waar ik rondhing bij de boekenkasten met boeken over gedrag, filosofie en psychologie. Met de biebpas van mijn moeder want als kind mocht ik die boeken nog helemaal niet lezen.

Willen groeien, willen weten, is een enorme drang. Ik ben minimaal 5 dagen per week bezig met persoonlijke ontwikkeling en groei. Overigens gaat die interesse ook verder dan alleen maar psychologie, mindset, gedrag en alles wat met persoonlijke ontwikkeling te maken heeft. Het gaat ook over wetenschap en gezondheid.

Als ik ergens door gefascineerd raak, duik ik er helemaal in. Dan raak ik bijna een expert op een bepaald gebied. Dat hoort ook bij mijn hoogbegaafdheid. Het is gewoon iets dat bij mij hoort. Zo wordt ik ook vaak Wiki of Miss Google genoemd omdat mijn nieuwsgierigheid onuitputtelijk is.

Dat deed ik overigens al voordat ik coach werd en nu nog meer. Ik doe ook elk jaar een opleiding, trainingen, programma’s en cursussen om me verder te specialiseren. Sinds dat online kan, doe ik veel online programma’s bij mensen die ik bewonder over de hele wereld. Ik luister bijna dagelijks naar podcasts, cursusmateriaal en kijk interessante Youtubefilmpjes. Ook verslind ik psychologieboeken en pas ik de kennis toe in de praktijk. Ik zou bijna zeggen: het is niet wat ik doe, het is wie ik ben! Ik wil ook continu mentaal uitgedaagd worden en nieuwe dingen leren.

6. Avontuur

Avontuur hoeft voor mij niet groots en meeslepend te zijn. Dat kan ook in de kleine, dagelijkse dingen zitten zoals met mijn vriend en zijn zoontje bij ons achter het huis over slootjes springen en een hoop lol hebben. ’s Avonds in het donker naar het bos om wild te kijken. Of ’s avonds laat in het weekend met Luca naar de speeltuin (hebben we een keer gedaan, vergeet hij nooit meer). Avontuur zit voor mij ook in het doorbreken van de sleur, in het ontdekken van nieuwe dingen, plekken, mensen en culturen. Ik hou ervan geprikkeld en uitgedaagd te worden maar ook om te spelen, lol te hebben. En ja, ik kan ook een kick krijgen van echt spannende dingen zoals achtbanen die hard gaan of veel over de kop, zo’n bal op de kermis waar je in afgeschoten wordt, varen tussen de krokodillen en wat ik ook heb gedaan: bungeejumpen.

Avontuur is voor mij ook naar de Ardennen gaan en daar slapen in een huisje in the middle of nowhere. Lekker wandelen samen maar dan op de niet gebaande paden. Niet roekeloos, wel veilig dus maar niet standaard. Off the road, weg van de gebaande paden, dat past ook letterlijk en figuurlijk bij mij. Ik wil uitgedaagd worden. Doe ik dat niet, dan kak ik in. Dan daalt mijn energie enorm.

Ik heb naast een creatief hoogbegaafd brein ook een hoogsensitief brein (pfff wat een labels!) maar ik heb dan de variant high sensation seeker. Dat is hoogsensitief maar wel met een drang om kicks te voelen.

Mijn moeder vertelde dat ik dit al als klein meisje had. Ik wilde ook altijd de jongensdingen doen, de meisjesdingen vond ik vaak saai. Op de crossfiets op de crossbaan bijvoorbeeld of met de slee van een hoge berg met flinke vaart (is me overigens duur komen te staan!).

Als klein kind vond ik sleur al niet leuk. Ik zei, terwijl ik naar Sesamstraat keek tegen mijn moeder: ‘Waarom doen we altijd hetzelfde elke dag? Kunnen we niet een keer buiten de tent eten ofzo?’ Tja…

Het is nog steeds zo. Ik vind het snel saai en heb de drang om iets te ondernemen, om op pad te gaan. Overigens geldt dit ook op mentaal gebied, dat lees je terug bij persoonlijke ontwikkeling en groei.

Ik zie ook beelden in mijn hoofd van bergen in warme landen. Ik voel hier sterke emoties hierbij. Geluk, ik voel me klein en nietig bij bergen maar ook heel gelukkig. Avontuur heeft bij mij veel met reizen te maken.

Ik kijk ook vaak naar vliegtuigen boven me en ik heb zelfs een app waar ik vliegtuigen op zie en zie welke bestemmingen ze hebben. Ik fantaseer er dan op los.

Ik kan ook heel gefascineerd naar wereldkaarten kijken.

Toen het televisieprogramma ‘RTL Travel’ nog op tv was, maakte mijn hart altijd een sprongetje bij de openingsmuziek van het programma. Ik zat aan de buis gekluisterd! Ook heb ik dat als ik boeken lees over reizen. In mijn fantasie ben ik dan gewoon mee op reis. Aan al die positieve emoties kun je ook aflezen dat je bij jezelf met een waarde te maken hebt.

7. Verbondenheid

Verbondenheid zit ‘m in relaties maar ook in contact met mensen die ik helemaal niet ken. Zoals op straat even een glimlach geven aan iemand waarmee je oogcontact maakt, mensen groeten, een praatje maken. Laten zien dat je iemand ziet en zelf ook gezien worden. Ik voel me heel sterk verbonden met andere mensen. Overigens, al ben ik niet perse een dierenmens, heb ik dat ook met een kat die elke dag even aan komt waaien bij ons. Ik vind het grappig dat die kat er zomaar voor kiest om elke dag even langs te komen. Verbondenheid voel ik ook heel sterk met de natuur. Gisteren lag ik in bed en dan hoor ik de vogeltjes buiten. Mijn raam staat open, de geluiden en de wind komen binnen. Ik kan me dan extreem gelukkig voelen. Ik voel me dan onderdeel van alles en dat is heel fijn. Ik kan dat ook hebben met de zon die op mijn gezicht schijnt. Wat een gelukkig gevoel! En in gebieden waar het heel stil is. Maar ook midden in de natuur zijn, kan me heel gelukkig maken.

Voor mij is verbondenheid met mezelf de basis tot verbinding met andere mensen.

8. Vrijheid

Ohw vrijheid! Jee… die is zo belangrijk voor mij! Vrijheid om mijn eigen koers te varen, vrijheid om mijn eigen tijd in te delen, om spontaan dingen te kunnen doen, om te veranderen en om op reis te kunnen gaan. De vrijheid om je leven te leven zoals jij het wilt. Vrijheid heeft voor mij ook heel veel te maken met TIJD. De tijd hebben om te doen wat je het liefste doet met de mensen van wie je het meest houdt en met wie je het liefst omgaat.

9. Integriteit/eerlijkheid

Dit geldt niet alleen in mijn werk waarbij ik vind dat integriteit en eerlijkheid de basis is maar dit heb ik met alles. Ik streef er altijd naar zo zuiver mogelijk te leven. Mijn motto is ook: ik heb liever de harde waarheid dan de zachte leugen. Ik heb een sterk geweten en daar leef ik naar. Eerlijk zijn en integer handelen staat voor mij ook gelijk aan licht leven. Geen gezeur en gedraai maar het is wat het is. Als je dan gedoe krijgt over iets dan is het tenminste over de waarheid. Deze hangt ook samen met authenticiteit en autonomie. Ik wil liever dan iemand mij niet leuk vindt om wie ik ben dan om wie ik speel, dus als ik een rol zou spelen. Daarmee bedoel ik dat ik me aanpas naar wat anderen willen zien. En dat wil ik dus niet. Hoeveel mensen mij wel niet gezegd hebben dat het saai is dat ik geen alcohol drink! Toch weiger ik het om het te doen als ik dat niet wil.

Integriteit betekent voor mij ook zuiver en met liefde en respect met andere mensen omgaan. Het betekent dat ik zonder oordeel luister. Dat ik mensen zo serieus mogelijk neem. Natuurlijk ben ik ook een mens en vul in dingen in, voel ik soms irritatie maar mijn geweten zegt me dan dat ik respectvol om moet gaan met mensen.

10. Creativiteit

Creativiteit is voor mij letterlijk creëren. Schrijven, podcasten, spreken, trainingen en cursussen maken, coachmethodieken bedenken maar ook creativiteit in denken en handelen. Dingen vanuit verschillende perspectieven bekijken. Andere invalshoeken. Maar ook creativiteit en schoonheid in huis, kleding. Creativiteit is voor mij ook een manier om me te uiten. Mensen met als waarde creativiteit moeten dit ook kunnen uiten, anders ‘stroomt’ het niet lekker in hun leven.