Download hier de verkorte PDF-versie of gebruik de tekstversie hieronder.

Contact maken met je kanten – hulpmiddel

Contact maken met de kant(en) die jou gaat/gaan helpen

Nu je een Voice Dialogue sessie hebt meegemaakt, wil je vast leren hoe je in de dagelijkse praktijk gebruik kunt maken van je persoonlijkheidskanten. Het is je innerlijke team waarvan jij de leider bent. Jij geeft richting. Jij bent de chauffeur van je bus.

‘Als jij nergens voor staat, dan val je overal voor.’ Oftewel: als jij niet weet en aangeeft waar je heen wilt, dan zullen kanten met hun goede bedoelingen het stuur van je over willen nemen. Soms voelt het dan ook alsof je ‘alle kanten opschiet’, ‘jezelf kwijt bent’ of in elk geval de regie niet meer hebt.

Hoe je gebruik maakt van je persoonlijkheidskanten en steeds meer de leider wordt van je innerlijke team?

Door natuurlijk te luisteren naar wat kanten je te zeggen hebben maar vooral ook door vragen te stellen waardoor je contact maakt met een kant die jou gaat helpen. Soms zijn het zelfs meerdere kanten. Je gaat als het ware vanuit verschillende kanten naar iets kijken en besluit daarna hoe je gaat handelen.

Ik geef je hieronder wat voorbeelden van vragen die je kunt stellen. Natuurlijk kun je hierop variëren, dat moedig ik juist aan. Je voelt dan steeds meer welke vragen jou het best helpen om contact te maken met ‘een helpende kant’.

Eerst je primaire kanten (h)erkennen

Let op! Als een kant bij jou ‘naar voren komt’, misschien merk je het aan je emoties, je houding, je gedachten of gevoelens, is de eerste stap om te erkennen dat dat deel niet zomaar komt. Hij of zij is ergens door getriggerd en wil op zijn of haar manier voor jou zorgen. Regie en bewust denken en handelen, gaat erover dat je leert te luisteren naar je kanten maar dat ze niet zomaar aan je stuur moeten gaan zitten.

Ik zeg vaak: ‘Ik ben gewoon getriggerd’ in gedachten tegen mezelf. Dat helpt al. Wat ik ook vaak doe in gedachten: ik bedank die kant die ik voel en zeg dat ik weet dat het ergens voor wil zorgen. ‘Dank je wel’. Het doel is dat je steeds bewuster leert kiezen en niet VANUIT een kant reageert maar vanuit bewustzijn (die bewuste ego positie, de chauffeur). Je maakt ook contact met kanten die je kunnen dienen in de betreffende situatie. Lukt dat altijd? Nee. dat is ook niet de bedoeling.

Hier komen ze:

Wat zou mijn […] kant nu zeggen?

Wat zou mijn […] nu doen?

Wat zou mijn […] mij nu adviseren?

Hoe zou mijn […] nu handelen?

Wat zou mijn […] nu denken?

Wat zou mijn […] nu voelen?

Als het aan mijn […] zou liggen, wat zou die dan doen?

Als ik vanuit het perspectief van mijn […] zou kijken, wat zou ik dan doen of
zeggen?

Hoe zou mijn […] hiernaar kijken?

Als ik zou handelen vanuit de wijsheid van mijn […], wat zou ik dan zeggen
of doen?

Wat zou volgens mijn […] kant een juiste keuze zijn?

Wat zou volgens mijn […] kant de volgende logische stap zijn?

Wat zou mijn […] nu tegen mij willen zeggen?

Stel dat ik dit vraagstuk of dilemma vanuit mijn […] zou beschouwen, hoe
zou ik er dan naar kijken?

Welke opties zijn er volgens mijn […]?

Als mijn […] het voor het zeggen had, wat zou die dan doen, zeggen of
voelen