Stap 4 – Identificeer stoorzenders

‘Aaaargh!’ Ik hoor mezelf in het beginstukje van deze video en dan wil ik bijna mijn oren dichtdrukken. ‘Sjonge, jonge, wat zit je daar te overdrijven met je stem’ denk ik dan. Toch laat ik het er lekker in staan want het is gewoon zoals ik het voelde toen ik het opnam. Herken je dat? Dat je jezelf zo heerlijk kunt afstraffen met de stem van je innerlijke criticus? En hoe heerlijk het kan zijn als je daar toch gewoon lekker schijt aan hebt en doorgaat?

Aan de slag

Samenvatting opdrachten

Opdracht 1 – ruimte maken in je leven door op te ruimen

Schaf vandaag een spreekwoordelijke bezem aan waarmee je de komende tijd door je leven gaat. Misschien kun je wel ergens een klein bezempje halen (van Lego bijvoorbeeld) die je in je tas stopt of ergens neerlegt waar je ‘m elke keer ziet. Of misschien bedenk je wel een ander leuk symbool dat je herinnert aan het proces waar je nu in zit: de stoorzenders in je leven verwijderen of verminderen.

Hoe? Je Plus/minlijstje helpt je hierbij. Wat staat er aan de min-kant? Welke dingen kun je minder in je leven doen? Welke dingen kun je verwijderen, afbouwen of waar kun je mee stoppen? Dit gaat niet alleen over dingen, situaties, taken en verplichtingen maar zeker ook over relaties met mensen. Wees niet te streng voor jezelf. Als je het moeilijk vindt, begin dan klein. Ga experimenteren.

Begin met de dingen die het gemakkelijkst voor je zijn.

Je loopt toch wel tegen weerstand op want dat is een gezond en normaal onderdeel van verandering maar jij kunt dat anders deed je deze cursus niet. En nogmaals: begin met de dingen waar het minst weerstand zit om te veranderen.

Lukt het je niet alleen? Boek dan een sessie bij me of zoek iemand die je hierbij kan helpen. Natuurlijk kun je dit ook samen met gelijkgestemden doen die misschien al wat verder zijn dan jij en je willen helpen. Als je dat wilt, geef dan even een seintje, dan krijg je wat informatie van mij over de groepjes die ik begeleid.

Opdracht 2 – vrijgekomen ruimte gebruiken om meer te doen van wat belangrijk voor je is

Pak je lijst met persoonlijke waarden erbij. Als het goed is staan daarin:

 1. Beschrijvingen van wat de persoonlijke waarden voor je betekenen (uit de stap betekenis geven aan de woorden)
 2. Rapportcijfers van je huidige leven en wat gewenste cijfers zijn.

Ik weet niet bij hoeveel persoonlijke waarden een contrast te zien is in jouw cijfers. Met contrast bedoel ik: er is een contrast tussen het cijfer voor je huidige leven en het gewenste cijfer. Pik in de eerste instantie de belangrijkste twee persoonlijke waarden eruit waar een contrast te zien is. Die gaan we ophogen de komende tijd.

Pak nu je agenda of een kalender erbij en plan activiteiten in die passen bij de persoonlijke waarden waar je de komende tijd extra aandacht aan wilt besteden. Ik heb dat ook gedaan en deel mijn lijstje hieronder bij ‘Hoe je het aanpakt’ zodat je een beeld hebt van wat voor soort activiteiten dat kunnen zijn. Gebruik hiervoor ook je pluslijstje!

Hoe je het aanpakt

Ik help je op weg met mijn eigen voorbeeld van begin 2018. Inmiddels is het alweer heel anders. Jij en je waarden zijn continue in ontwikkeling. Hieronder zie je mijn persoonlijke waarden waar een contrast is tussen de cijfers.  Ik heb de betekenis van de woorden even weggelaten anders wordt het zo’n lange lijst voor je om te lezen. Er staan wel activiteiten bij die horen bij de waarden. Bedenk zoveel mogelijk activiteiten die passen bij je persoonlijke waarden! Gebruik hiervoor ook weer je pluslijstje.

Gezin – 7/10

 • Met het gezin spelletjes spelen zoals sjoelen, Scrabble en Kolonisten van Katan
 • Samen wandelen
 • Naar een pretpark gaan (ook gekoppeld aan avontuur)
 • Een weekendje weg samen met het gezin (ook gekoppeld aan avontuur)
 • Samen eten
 • Samen met mijn dochter naar mijn moeder of vader en stiefmoeder (gekoppeld aan familie)
 • Een dagje winkelen met mijn dochter
 • Naar volleybalwedstrijd kijken van mijn stiefzoon
 • Samen boodschappen doen
 • Samen plannen maken voor vakantie
 • Interesse tonen in mijn gezinsleden
 • Lekker samen op de bank hangen
 • Uitspreken wat ik zo waardeer aan mijn gezinsleden

Familie – 6/9

 • Naar mijn zusje, zwager en hun kinderen gaan
 • Samen (uit) eten
 • Sjoelen, andere spelletjes spelen
 • Spontaan op de koffie gaan
 • Samen wandelen
 • Samen iets ondernemen
 • Appjes sturen in de familieapp
 • Bij elkaar op visite
 • Met elkaar bellen
 • Belangstelling tonen voor elkaar

Avontuur – 7/8

 • Samen wandelen en slootjes springen
 • Wandelen op plekken die we nog niet kennen
 • Weekendje weg
 • Vakantie
 • Samen nieuwe dingen doen (gekoppeld aan gezin en familie)
 • Spontaan dingen ondernemen
 • Nieuwe plekken ontdekken
 • Pretpark (gekoppeld aan gezin/familie)

Verbondenheid – 7/8

 • Contact hebben met andere mensen
 • Gesprekken hebben met mensen
 • Kleine contactmomentjes
 • Gesprekken met andere ondernemers
 • Samenwerken
 • Compassie
 • Interesse hebben
 • Iemand helpen
 • Stil zijn en in de natuur zijn
 • Telefoon en andere apparaten wegleggen en even helemaal niets doen
 • Met thee of koffie in de deuropening zitten en lekker naar buiten kijken
 • Als de zon schijnt, lekker naar buiten en genieten

Gezondheid – 7/9

 • Minimaal 7 uur per nacht slapen, liever 8
 • Wandelen
 • Bewegen
 • Gezond en bewust eten
 • Ontspannen en rust nemen
 • Balans inspanning en inspanning
 • Lichamelijke activiteiten in en om het huis (tuin doen, huishouden)
 • Elk uur een groot glas water drinken

Verhoog je het cijfer, dan verhoog je je geluksgevoel

Op vijf punten had ik een contrast met mijn leven op dat moment en het leven zoals ik het wilde leven. Toen ik dingen deed die passen bij mijn belangrijke persoonlijke waarden waar een contrast is, dan steeg het cijfer en daarmee ook mijn geluksgevoel! Voor mij geldt dat ik dan ook het gevoel heb dat mijn leven meer betekenis heeft. Dat zorgt voor allerlei positieve emoties en daardoor kom ik automatisch in ‘een hogere energie’. Daarmee bedoel ik: ik heb nog meer het gevoel waarvoor ik mijn bed uit wil komen, ik voel nog meer dankbaarheid, ik heb energie, ik heb plezier, ik ervaar een flow en geniet van elke dag. Vooral als daar activiteiten inzitten die gekoppeld zijn aan mijn belangrijkste persoonlijke waarden.

SMART maken

Hoe ik mijn cijfers toen ophoogde, zie je aan de hand van onderstaande specifieke activiteiten die ik plande in mijn agenda. SMART maken is hierbij belangrijk (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden.)

Opmerking: eens stuk hierboven schrijf ik dat je de twee belangrijkste persoonlijke waarden eruit moet pikken om mee aan de slag te gaan. Ik zeg bewust maar twee omdat het wel haalbaar moet zijn! ‘Do less with more focus’ vind ik hier wel een goede. Beter een of twee goed aanpakken dan van alles een beetje. Ik doe dit regelmatig en heb er ervaring mee waardoor ik er meerdere pak en deze ook nog ga combineren (vertel ik je zo meer over). Voelt dat voor jou ook goed, doe het dan gerust. Mijn missie voor jou is, dat je het OOK ECHT GAAT DOEN. Dat is de enige manier om je leven te veranderen! Kijk hoeveel er voor jou op dit moment haalbaar is. Ben jij een rigoureuze aanpakker, doe het dan ook op jouw manier en beperk je niet. Merk je dat je het al lastig vindt om dingen in te plannen, tijd vrij te maken, begin dan gewoon en bouw het uit.

De formule is simpel. Doe je hetzelfde, dan blijft het zoals het is. Doe je anders, dan veranderen dingen ook. Kortom: begin en ga door. Makkelijk? Nee, niet altijd. Noodzakelijk? Ja, anders verspil je je tijd…

Waarden waaraan ik ging werken in 2018:

 • Gezin
 • Familie
 • Avontuur
 • Verbondenheid
 • Gezondheid

Ik formuleerde concrete activiteiten/doelen die ervoor zorgden dat het cijfer van die betreffende waarde hoger werd. Je ziet dat sommige activiteiten ook verbonden zijn met andere persoonlijke waarden. Dat bedoel ik met combineren. Ik denk dat jij dat ook gaat doen omdat sommige dingen gewoon zo mooi samenhangen. Soms voelt het dan ook als dubbelgeluk. Ik zet achter de activiteiten de waarden die erbij horen tussen haakjes. Ik heb dit dus aan de hand van mijn agenda gedaan en alles gepland!

Hier komen de dingen die ik in 2018 plande (ik plande twee weken vooruit):

 • Ik ga vanavond met Aaron uit eten en naar de stad (gezin, verbondenheid).
 • Dinsdag 23 januari gaan Aaron en ik Luca lopend ophalen van volleybal en lopen we door naar Lisa voor een kopje thee en weer terug (gezin, gezondheid).
 • Vrijdag 19 januari bel ik mijn moeder om bij te kletsen (familie, verbondenheid).
 • Zaterdag 20 januari gaan we even koffiedrinken bij mijn zusje en mijn neefje en nichtje (familie, verbondenheid).
 • Woensdagavond 24 januari ga ik naar mijn zusje om bij te kletsen (familie, verbondenheid).
 • Zaterdag 27 januari gaan we naar verjaardag van mijn moeder (gezin, familie, verbondenheid).
 • Zondag 28 januari spreken we af met mijn neefje, zijn vrouw en kindje en gaan we gezellig uit eten (gezin, familie, verbondenheid).
 • Op 17 februari gaan Aaron en ik naar een workshop (gezin, verbondenheid, persoonlijke ontwikkeling, avontuur).
 • Ik ga aanstaande donderdag een dagje met mijn stiefmoeder op pad (familie, verbondenheid).
 • Op vrijdagavond gaan we Luca lopend ophalen van volleybal (gezin, gezondheid.)
 • In februari gaan we op wintersport met vrienden (gezin, verbondenheid, avontuur).
 • In de zomer gaan we naar Amerika (gezin, avontuur.)

Heb je een paar dingen uit je agenda/leven gehaald en een paar dingen ingepland? Kom dan mee naar de laatste pagina…. De afsluiter van je cursus.