Stap 3 – Richting bepalen

Ha! Eindelijk! Hier kwam je voor.

Aan de slag

Samenvatting opdrachten

Tip uit de video: ga aan de slag door op internet te zoeken naar bedrijven die bij je passen als je op zoek bent naar wat je wilt in je carrière. Ook als je wilt ondernemen, helpt het om te kijken wat waarden en eigenschappen van ondernemingen zijn die bij je passen.

Opdracht 1 – Helderheid door contrastlijst maken

Maak een lijst in kolom A die je zo lang mogelijk maakt (50-100 punten). Hoe meer contrast je onderkent, hoe meer helderheid je zult krijgen. Verzamel punten van een paar dagen omdat elke dag weer andere informatie zal geven.

Wil je de lijst downloaden? Klik dan hier (pagina opent in nieuw tabblad).

Opdracht 2 – Stel jezelf bij elk punt in kolom A: ‘Maar wat wil ik dan wel?’. Het antwoord schrijf je in kolom B van het werkblad.

Alles waar de woorden niet en geen in staan moetje ombuigen naar zinnen met: wat dan wel?

Alles met het woord minder stel je jezelf ook de vraag: als ik minder (bijvoorbeeld stress) heb, wat heb ik dan in de plaats daarvan?

Alles met het woord meer, maak dit specifieker. Wat is meer tijd? Hoeveel? Wanneer? Hoe specifieker het je lukt, hoe beter.

Opdracht 3 – Maak een visionboard (luister anders nog even de video voor uitleg hierover vanaf minuut 11)

Een voorbeeld van één van mijn visionboards, zie je hieronder in de video.

Extra oefening (die ik je zeker aan wil raden!)

Ben je lekker bezig? Doe dan ook de oefening uit de eerste video: ‘creatieve werkplek’. Verzamel de hele dag door dingen die je aanspreken, waar je een voorkeur voor hebt. Dat kunnen mensen zijn, situaties, dingen zoals auto’s, kleren, de zon die schijnt, geluiden die je hoort, hoe je je voelt, dingen die je op tv ziet of leest, afbeeldingen die je aanspreken, producten in de winkel. Alles wat je een positief gevoel geeft, hoe klein ook.

Enne… het is natuurlijk niet toevallig dat je deze voorkeuren zo kunt koppelen aan je persoonlijke waarden.

Ik zou deze oefening gewoon regelmatig doen want het zorgt er ook voor dat je positievere emoties ervaart. Je komt als het ware in een hogere energie. (Kijk anders weer even naar de emotionele geleidingsschaal in stap 2 (opent in nieuw tabblad zodat deze les gewoon blijft staan).)

Opdracht 4 – wat zijn je voorkeuren?

Om erachter te komen wat je voorkeuren zijn, waar je van houdt, heb je al een aantal opdrachten gedaan. Deze krachtige vragen helpen je nog verder.

  1. Ben je een lezer? Welke boeken lees je dan graag? Waar word je door aangetrokken in een boek? Welke ingrediënten zitten erin die jou interesseren?
  2. Kijk je weleens TV? Wat kijk je dan graag? En waarom?
  3. We gaan even verder met TV: welke films en series kijk je graag? Waar ben je aan verslingerd als het gaat om een serie? Wat spreekt je zo aan? Waarom vind je het zo leuk om ernaar te kijken?
  4. Waar word je blij van?
  5. Wanneer ben je op zijn gelukkigst?
  6. Wat zijn voor jou geluksmomentjes?
  7. Hoe ziet jouw ideale vakantie eruit?
  8. Waar droom je van?
  9. Waar fantaseer je over?