Wat wil ik echt?

Wendy Borst

Persoonlijke coaching of een zelfcoachprogramma?

Het klinkt misschien gek dat ik dat zeg op een pagina over zelfcoaching maar ik vind het belangrijk eerlijk tegen je te zijn. Met persoonlijke coaching (daarmee bedoel ik ook via telefoon, Skype chat of mail) bereik je meestal de beste en snelste resultaten. Dat komt doordat mensen met zelfhulpprogramma’s of boeken vooral kennis opdoen maar kennis is geen macht, ook al zeggen ze dat vaak. Het kunnen toepassen van kennis; dat is pas macht! Je moet kennis en inzichten in de praktijk kunnen toepassen en weten hoe je jezelf motiveert. Daar lopen de meeste mensen op vast. Meest genoemde oorzaken zijn:

 1. Een gebrek aan discipline of motivatie – in het programma zitten bewezen technieken om jezelf te motiveren en ik geef tips en adviezen hoe je het best kunt leren op een manier die past bij jouw leven, ritme en leerstijl.
 2. Niet weten hoe je de kennis inzet in de praktijk – ‘Maar hoe dan?’ Alle lessen zijn compleet gericht op de praktijk. En het zit boordevol met levensechte voorbeelden. Niet weten hoe je het inzet in de praktijk, daar heb je dus geen last van in het programma.

Met persoonlijke coaching heb je geen last van bovenstaande problemen. Ik ben daarin je spiegel die je bewust maakt van patronen maar ook zet ik allerlei technieken in om jou te motiveren. Huiswerk stem ik helemaal af op wat je kunt en wilt doen. Ja, huiswerk klinkt best heftig maar is wel de enige manier om wat in je leven te veranderen. Coaching is vooral doen. Mensen doen dat meestal met veel plezier. Daarom werkt het ook zo goed en snel!

Mijn ervaring is dat je met een combinatie van een zelfcoachprogramma en persoonlijke begeleiding het snelst grote stappen zet

Waarom bied ik dan wel een zelfcoachprogramma aan? Omdat alles wat ik met klanten doe wat ze helpt om te ontdekken wie ze zijn en wat ze willen ook in dit programma zit én omdat ik je tijdens het programma keer op keer motiveer om verder te gaan. Ik ben er niet live bij maar wel virtueel. En als je even in een dipje raakt, dan maak je een korte afspraak (dat kan ook telefonisch, online en via chat!) en trek ik je eruit en geef ik je meteen antwoord op je vragen en help ik je met dingen waarmee je worstelt. Dat is de beste manier. Je haalt er dan het meeste resultaat uit en gaat merken dat de handvatten in de praktijk simpelweg heel goed werken. Mijn coaching, persoonlijk of online is vooral heel praktisch. Na de eerste sessie of les moet je meteen de inzichten en kennis in kunnen zetten in de praktijk. Daarom zeggen mensen dat ze al na één sessie of les veranderingen in hun leven merken.

Maar ook als je nog  niet zo ver bent om een afspraak te maken of liever iets vanuit huis wilt doen, is een online zelfcoachprogramma een slimme stap.

Extra bonus: vanaf deze week ga ik vragen van deelnemers beantwoorden in korte audio’s die ik in het zelfcoachprogramma plaats. Jij krijgt dan antwoord op je vragen en ik help je met dingen waarmee je worstelt. Het is ook fijn om te luisteren naar de antwoorden op vragen van andere deelnemers.

Hieronder staan de meest voorkomende problemen die je oplost met dit online zelfcoachprogramma:

 • Niet weten wat je wilt (in je leven, carrière, baan).
 • Geen passie in je leven of werk voelen.
 • Bezig zijn met wat anderen van je vinden.
 • Je laten leiden door je innerlijke criticus.
 • Gevoel dat je leeft ‘zoals het hoort’, niet altijd zoals je wilt.
 • Vastzitten of niet verder komen in je leven.
 • Je voelt vaak onrust, stress en hebt soms last van onbeduidende gevoelens.
 • Je piekert veel. Het voelt vaak als druk of een chaos in je hoofd.
 • Je vindt veel dingen leuk of belangrijk en daardoor heb je weinig focus.
 • Weinig tijd voor jezelf hebben.
 • Het gevoel hebben dat je maar wat doet in je leven. Het blijft een beetje hetzelfde.
 • Je leven is het net niet. Wat dan wel… Ja, dat is de vraag.
 • Vaak geen antwoord hebben op de vraag: maar wat wil jij dan?
 • Alles hebben in je leven maar toch niet volledig gelukkig zijn.
 • Conflicten in jezelf of met anderen hebben.
 • Voelen dat er meer is in je leven maar niet weten wat dan.
 • Je regelmatig vervelen en je afvragen: ‘Is dit het nu?’ Of: ‘Is dit alles?’
 • Niet happy zijn met jezelf, je relatie of je werk.
 • Veel twijfelen. Het moeilijk vinden om keuzes te maken.
 • Zingeving in je leven missen.
 • Veel dingen uitstellen.
 • Last hebben van de waan van de dag. Veel doen maar eigenlijk weinig met veel impact.
 • Bij het opstaan denken: ‘Pff, hoe kom ik deze dag door?’

Oké, laat me niet langer wachten. Ik ga het gewoon doen, wat heb ik immers te verliezen? Werkt het niet, dan krijg je je geld terug.

Niet leven volgens je persoonlijke waarden is oorzaak van veel problemen

In de meeste gevallen ontstaan problemen doordat je niet weet wat je persoonlijke waarden zijn en daar niet naar leeft. Doe je dat namelijk wel, dan heb je het gevoel dat je leven klopt en dat de dingen die je doet en ervaart écht betekenis voor je hebben. Je zit regelmatig in een heerlijke flow, je popelt om aan de slag te gaan, je hebt redenen om uit bed te komen. Kortom: het stroomt maar dan in de goede richting. Veel mensen denken: ‘Ach, dat is niet voor mij weggelegd, in het leven moet je nu eenmaal…. Vul in wat er bij je opkomt.’ Typisch een voorbeeld van een norm die jou beïnvloedt. Normen zijn gekoppeld aan waarden van mensen. Meestal leef je volgens veel normen die niet passen bij jouw eigen waarden. Je hebt ze geleerd en zonder dat je het beseft, sturen deze je heel erg in je leven. Of sommige normen gelukkig maken? Hmmm… meestal blijkt dat niet het geval. Niet alleen erachter komen wat je waarden zijn maar ook welke normen jou sturen, is heel belangrijk om patronen te doorbreken die ervoor zorgen dat je niet helemaal gelukkig bent of erger nog: veel last hebt van negatieve emoties en gevoelens.

Jezelf leren kennen, dus ook je eigen waarden en normen en erachter komen wat je werkelijk wilt in je leven, is een avontuur dat ruim 95% van mijn cliënten in mijn praktijk doet. Je wilt niet weten wat een veranderingen ik heb mogen aanschouwen! Soms voel ik een verlangen om een foto te maken van hun houding en ‘uitstraling’ voor de sessies en erna. Er is duidelijk verschil. Er zit weer leven in.

Veel mensen vinden het moeilijk om voor zichzelf te kiezen. Jij ook?

Als je ontdekt wie je werkelijk bent (klinkt suf maar vaak weten mensen dat helemaal niet goed) en wat je persoonlijke waarden en drijfveren zijn, dan komt er vaak een soort drempel op. Want: ‘Als ik voor mezelf kies dan krijg ik gedoe met mijn man/vrouw/baas/vader/moeder/kind(eren)!’ Of: ‘Als ik echt zou doen wat ik zou willen dan moet ik mijn baan opzeggen en dat kan natuurlijk niet!’ Sommige mensen zijn bang voor de gevolgen als ze weten wat ze echt willen. Soms betekent dat bijvoorbeeld dat je er niet meer onderuit kunt dat je je relatie wilt verbreken. Of dat je compleet ander werk wilt of voor jezelf wilt beginnen. Niet kiezen en het zelfs niet toegeven, voelt dan vaak veiliger. Zo kun je ook geen fouten maken of weerstand uit je omgeving krijgen. Veel mensen zijn bang voor de gevolgen als ze ervoor kiezen te doen wat ze werkelijk willen. Wist je dat dit best vaak voorkomt? En dat coaching hierbij heel goed helpt? Weet ook dat je dingen ook in stapjes ‘op kunt hakken’. Stapjes die je wel in beweging zetten maar die wel veilig voelen.

Drempels en beren op de weg

Over drempels gesproken. Ik heb nog geen situatie meegemaakt waarin we niet aan de slag moesten met belemmerende overtuigingen, beren op de weg en normen die ervoor kunnen zorgen dat je niet verder lijkt te kunnen of durven. Elke dag vertellen mensen mij in mijn praktijk waarom ze denken dat ze niet voor zichzelf kunnen kiezen. In de praktijk blijkt dat heel erg mee te vallen. Veel doemscenario’s komen helemaal niet uit. We onderzoeken de belemmerende overtuigingen en denkfouten die er zijn om zo de beren van de weg te halen. Dan komen mensen in beweging en beginnen ze hun leven in te richten op basis van hun persoonlijke waarden, verlangens en behoeften.

Natuurlijk gaan we ook aan de slag met hoe je dat dan doet in relatie tot andere mensen. Vooral mensen in jouw omgeving die invloed op je hebben en/of belangrijk voor je zijn.

Tot slot komen we dan op een volgende stap: hoe ga ik mijn leven veranderen in een situatie waarin alles zo vastgemetseld lijkt? Vaak hebben mensen een huis dat betaald moet worden, soms al kinderen of andere dingen die ervoor zorgen dat het lastig lijkt om veranderingen in je leven door te voeren. Daarmee help ik cliënten in mijn praktijk maar ook in mijn online coachprogramma. Met natuurlijk voorbeelden uit de praktijk die jou ook helpen.

Wat gebeurt er als je niets doet?

De ervaring leert, dat je dan meestal zo weer een jaar verder bent en dat er niets veranderd is. Veel mensen krijgen hier steeds meer last van. Het is niet voor niets dat zoveel mensen vastlopen in hun leven. De burn-outcijfers liegen er niet om. Om erachter te komen hoe je je voelt als je geen beslissing neemt nu, kun je jezelf deze vraag stellen:

Stel je mag een tijdreisje maken. We gaan even naar je leven over precies een jaar. Je kijkt terug naar het afgelopen jaar. Waar heb je dan echt spijt van?

Een paar voorbeelden:

 • Ik heb er spijt van dat ik niet meer tijd heb doorgebracht met de mensen waarvan ik houd;
 • Ik heb er spijt van dat ik nog steeds diezelfde baan heb terwijl ik er zowat wegkwijn;
 • Ik heb er spijt van dat ik die wereldreis niet heb gemaakt;
 • Ik heb er spijt van dat ik door mijn leven ben gerend zonder heel veel te voelen;
 • Ik heb er spijt van dat ik niets gedaan heb aan die drukte in mijn hoofd;
 • Ik heb er spijt van dat ik nog steeds niet weet wie ik nu precies ben, wat ik wil en wat mijn passie is.

En jij? Waar heb jij spijt van als je over een jaar terugkijkt op je leven?

Ben je er klaar voor om iets te veranderen in je leven?

Ja! Ik ben er klaar voor! Breng me naar het online zelfcoachprogramma!

Hoe dit zelfcoachprogramma je in korte tijd kan helpen

Tijdens lifecoaching en in mijn online zelfcoachprogramma leer je jezelf écht kennen. Wie ben je werkelijk? Wat zijn je diepste verlangens? Wat zijn je behoeften en persoonlijke waarden? Waarom doe je wat je doet? Waarom doe je dingen die niet goed voelen? Waar ben je bang voor? Wat zijn jouw beperkende overtuigingen? Hoe doorbreek je deze? Hoe ga je om met mensen die iets anders vinden? Of iets van jou vinden? Hoe kan ik meer gaat doen wat ik zelf wil?

Mensen zijn veel bezig om het anderen naar de zin te maken. Of ze leven ‘zoals het nu eenmaal hoort.’ Het is niet voor niets dat zoveel mensen vastlopen in hun leven. Het aantal burn-outs neemt toe en openbaart zich steeds meer bij twintigers. Mensen leven een leven waar ze zelf niet voor gekozen lijken te hebben. Ze hebben het gevoel dat ze vastzitten en weinig keuze hebben of niet voldoende energie om dingen te veranderen.

Zowel tijdens persoonlijke coaching als in het programma help ik je in de fase waarin weerstand optreedt of je het gevoel hebt dat het je aan energie ontbreekt. Er zitten technieken en hulpmiddelen in waardoor meer energie vrijkomt om de stappen te zetten die je leven echt veranderen.

Het heeft mijn leven en dat van mijn cliënten compleet veranderd

In mijn praktijk heb ik al veel mensen geholpen door verschillende bewezen effectieve technieken, patroondoorbrekende vragen, methodes en opdrachten. Ik heb alles zelf ook gedaan met als gevolg dat ik nu doe wat ik echt belangrijk en leuk vind! Ik leef in mijn droom. Soms moet ik mezelf even knijpen om te beseffen dat het echt waar is. En gelukkig kan ik het doorgeven. Mensen zeggen dingen als: ‘Ik kan wel een vreugdedansje maken als ik bij jou wegga!’ En: ‘Het is allemaal ineens zo logisch in mijn leven.’ ‘Ik weet nu wat voor mij geluk is.’ ‘Ik koers meer op mezelf! Ik ben niet meer bezig met wat anderen van mij vinden.’ ‘Er zijn zoveel dingen in mijn leven veranderd! Dank je wel daarvoor!’ Maar ook: ‘Had ik dit allemaal maar eerder geweten…’

Ik zie en hoor veel cliënten dingen met plezier veranderen in hun leven. Nieuwe carrières, relaties die opbloeien, doen wat ze echt willen, voor hun eigen behoeften opkomen, ander werk of een andere functie, startende bedrijven, verhuizingen, minder stress en vermoeidheid, passie voelen, redenen hebben om uit bed te komen en ik zie veel cliënten die ineens heldere keuzes kunnen maken. Maar vooral: ik zie ze zelf enorm opbloeien!

Interview met mij waarin je hoort hoe het mij geholpen heeft

Misschien vind je het wel leuk om te horen hoe het mij is vergaan na het doen van alle stappen die ook in het online zelfcoachprogramma zitten. Ik deed het ruim 10 jaar geleden en daarna is het bij mij heel rap gegaan. Dat hoor je in dit interview waarin ik in het proces zat om het leven vorm te geven waar ik nu in zit. (Toen was ik nog in loondienst, deed ik een opleiding tot lifecoach en hielp ik al mensen met een online platform dat ik toen had: Blij met jezelf en je leven. Ik ontwikkelde toen zelfs al een mini-online programma. Daarna ben ik helemaal overgegaan naar een echte coachpraktijk en heb ik later zelfs mijn baan opgezegd.) Luister naar interview. 

Daarom nu ook beschikbaar in een online zelfcoachprogramma

Dat was voor mij de reden dat ik dacht: ‘Ik MOET dit verspreiden meer dan ik nu al doe (er zitten immers maar 8 uur in een dag en er zit dus een max aan het aantal mensen dat ik per week persoonlijk kan coachen). Daarom heb ik ook een online zelfcoachprogramma ontwikkeld. Het is de basis van alle lifecoachtrajecten. De basis die ook zorgt voor de meeste positieve veranderingen. Het is het beste uit mijn persoonlijke coaching voor mensen die zelfstandig aan de slag willen of het willen gebruiken ter ondersteuning tijdens een coachtraject. Weet ook dat je altijd tussendoor persoonlijke ondersteuning kunt krijgen in de vorm van een persoonlijke sessie maar ook telefonisch, via e-mail, Skype of chat. Soms is een half uurtje coaching al genoeg om je écht vooruit te helpen.

Hieronder lees je meer over het online traject. Is dit een brug te ver voor jou of heb je veel meer behoefte aan persoonlijke coaching? Maak dan een kennismakingsafspraak of lees verder op deze pagina.

Wat zit er in het online zelfcoachprogramma?

Wat erin zit, is het beste uit mijn coachpraktijk. Ik praat je er letterlijk doorheen met audio’s waar je naar kunt luisteren. Er zitten voorbeelden in uit mijn praktijk (nooit herleidbaar naar een persoon) maar ook van mezelf. Het is opgebouwd uit 10 stappen.

Alles is heel praktijkgericht. Dat wil zeggen dat er allerlei handvatten inzitten die je meteen in de praktijk kunt proberen. Er zullen veel ‘Aha’ maar ook ‘Haha’ momenten zijn als je hiermee aan de slag gaat. Ondanks dat je het misschien niet verwacht van coaching, geeft het doen je al energie, opwinding en kriebels in je buik. Het is net alsof je interne vlammetje opgestookt wordt. Als je ermee bezig bent, denk je vaak: ‘Het is ook gewoon heel logisch.’ Heel veel mensen zeggen: ‘Jeetje… het is eigenlijk heel simpel! Had ik dit maar eerder geweten!’

Je weet het pas als je het probeert. Werkt het online zelfcoachtraject niet bij jou? Dan krijg je je geld terug!

Heb je alle stappen gedaan en merk je geen verschil? Mail me dan, dan krijg je je geld terug. Ik ben er namelijk van overtuigd, dat merk ik aan al mijn cliënten en mezelf, dat als je het doet, dan verandert je leven positief.

Dit zijn de 10 stappen in het kort:

Stap 1: Ontdek wat jouw persoonlijke waarden en normen zijn.

Stap 2: Wat zijn jouw belangrijkste persoonlijke waarden? Je ontdekt in deze les waarom je negatieve emoties en gevoelens hebt en wat je hieraan doet.

Stap 3: Deze les gaat over behoeften en voorkeuren. Leer jezelf kennen door leuke inzichtoefeningen in de praktijk (plezier en heel veel ‘Aha-momenten’ verzekerd!).

Stap 4: Hoe is het nu in je leven? In hoeverre leef je wel of niet volgens je persoonlijke waarden? Je ziet hier waar contrasten zitten tussen hoe het is en hoe je het wilt. In de volgende les ga je daar meteen iets aan doen. Je moet je leven namelijk niet in de parkeerstand zetten totdat je weet wat je wilt. Ik help je je geluksgevoel en energieniveau meteen omhoog te krijgen.

Stap 5: Aan de slag! Kleine veranderingen die je leven meteen leuker en beter maken. Je geluksgevoel gaat hierdoor in zeer korte tijd écht omhoog! Hier krijgen mensen meer energie!

Stap 6: Tegenstrijdige behoeften en keuzes maken. Dit is voer voor twijfelaars maar ook helpt deze les je enorm als je niet goed weet wat je moet doen en als je weerstand of negatieve emoties op voelt komen.

Stap 7: Mijn persoonlijke waarden en die van een ander. Hoe gaat dat samen? Leer conflictsituaties in jezelf en met anderen op te sporen en leer hoe je hiermee om kunt gaan of op kunt lossen.

Stap 8:  Daar gaan we dan! Richting bepalen. Dit is een belangrijke stap om ervoor te zorgen dat je het leven gaat leiden dat je echt graag wilt zonder koudwatervrees. Ik help je in beweging te komen.

Stap  9 – In hoeverre hebben de normen en waarden van mensen die belangrijk voor je zijn, invloed op jou? Hoe weet ik welke normen en waarden andere mensen hebben? Maar ook: waar komen mijn normen vandaan? Dat ontdek je in deze les.

Stap  10 – Wiebelen op je plek en toch blijven staan (voor situaties waarin je twijfelt, onzeker bent of last hebt van wat anderen van je vinden of willen dat je doet).

Als je blijft doen wat je deed, dan krijg je wat je altijd al kreeg

Een beslissing kan je leven compleet positief op de kop zetten! Dat is de kracht van een beslissing nemen. Maar je moet het wel doen anders verandert er niets of andere mensen maken keuzes voor jou. Het ideale moment komt nooit. Het ideale moment is het moment dat je besluit dat je iets gaat doen. Voor dit online programma hoef je niet de deur uit, je kunt het lekker thuis doen of waar je maar wilt.  

Neem nu de beslissing je leven te keren. Verander je leven met dit online zelfcoachprogramma. 

Wachten om te starten of even te kijken naar wat er in het programma zit, hoeft ook niet. Na betaling heb je meteen een heel jaar toegang tot het programma. Heb je langer de tijd nodig? Dan krijg je van mij een gratis verlenging. Het tempo bepaal je zelf. Hoeveel tijd je er per week aan besteedt ook. Loop je vast of zakt je motivatie even in? Dan krijg je bewezen technieken om jezelf en je motivatie weer op te krikken.