Laat de systeembeheerder er maar naar kijken

Een onderdeel van mijn werk bestaat uit het beheren van een computernetwerk. In die rol wordt je geacht abstract te kunnen denken, goed te kunnen analyseren en verbanden te kunnen leggen. Nou, dacht ik, als ik nou eens als een systeembeheerder naar mijn leven zou kijken, hoe zou ik dan dingen oplossen?

Allereerst zou een goede virusscanner geen overbodige luxe zijn.. Ik zou onmiddellijk mijn hele pc scannen en zoeken naar virussen, kwetsbare punten, eventuele lekken en de boel even fixen met behulp van de laatste virusdefinities en wellicht wat tooltjes die ik van internet haal.

Gezien het feit dat de pc voor steeds meer processen gebruikt wordt en doordat de ontwikkelingen steeds maar door blijven gaan, is het handig om af en toe wat plug-ins en updates voor diverse drivers en programma’s te downloaden en te installeren.

Misschien wordt het nu ook tijd om niet steeds het venstertje met ‘er zijn nieuwe updates’ die steeds rechtsonderaan je beeld verschijnt, te negeren. Updaten die pc!
Want waar een bug is, is een update. Dat er soms alleen nog maar meer problemen ontstaan door zo’n update, dat is weer een heel ander verhaal. Dan krijgen we gewoon een update voor een update. Heel Windows, heel logisch. (Zou je dat woord ‘logisch’ misschien cynisch willen opvatten? Dank je wel.)

Wanneer mijn harde schijf vol raakt doordat ik in de haast het hele ding volgestouwd heb maar vergeten ben, oftewel geen tijd heb gehad om tussendoor op te schonen, krijg je problemen. Je kunt niet zonder even stil te staan en wat dingen te reorganiseren, op te ruimen, uit te rusten dat ding vol blijven proppen! Je harde schijf zegt toch steeds dat ie vol is, dat er niets nieuws meer bij kan en als je nog even zo doorgaat, zal het onvermijdelijke woordje ‘error op je beeldscherm verschijnen. En dat vind je nog gek ook, dan vloek je tegen het ding en zegt dat het echt niet uitkomt! Niet nu! Eigenlijk nooit. Dan zeg je dat het ondingen zijn en meestal krijgt de systeembeheerder dan ook nog de volle laag. Je kan er immers nooit wat aan doen. Ineens deed ie het niet meer, je hebt niets gedaan, echt, hij stopte zomaar. Gisteren deed ie het nog.

Wat zou een goede systeembeheerder dan doen? (Nadat deze keurig tot tien heeft geteld om servicegericht te kunnen antwoorden, altijd geduldig, altijd begripvol.) Nadat overbodige troep is weggegooid en belangrijk informatie is gestructureerd, zou deze bijvoorbeeld een schijfopruiming starten. Beter is om dan even de computer met rust te laten en hem gewoon zijn gang laten gaan. Als je dat doet, dan is het zo gepiept. Gewoon even de tijd voor nemen. Lees een boek, eet die zak Chocotoffs leeg, ga naar buiten, bel een vriendin. Maar alsjeblieft: laat het ding gewoon even met rust. Geen extra prikkels en input nu!

Vervolgens zou ik eens kijken of het register wellicht wat onderhoud kan gebruiken. Daarin staan onder andere allerlei links naar informatie en programma’s die soms niet eens meer bestaan. Loze verbindingen dus. Lijntjes naar dingen die niet meer belangrijk zijn, die energie en geheugen kosten maar niets meer opleveren simpelweg omdat ze niet meer bestaan of doordat je ze niet meer nodig hebt of omdat je dingen afgerond en verwerkt hebt. Weg ermee!

Hee! Je zult al zien dat je pc al een stukje sneller is geworden. Er is lucht, er is ruimte! Yes! Dat gaat goed!

Ben je een beetje een druktemaker, dan zul je al gauw de kunst van het multitasken onder de knie hebben. Lekker alles tegelijk doen, dat kunnen vrouwen toch zo goed? Nou, je pc zal ongetwijfeld ook van de planeet mars komen zoals het boek ‘Mannen komen van Mars en vrouwen van Venus’ ons doet ‘geloven’. Verschillende processen kunnen prima naast elkaar draaien maar je moet je pc niet gaan overvragen! Duidelijk zijn en niet zes keer op hetzelfde knopje drukken omdat je ongeduldig bent! Want wat krijg je dan? Overprocessing, CPU naar de maan (ligt dat niet in de buurt van Mars?)

Vastlopen is wel het minst erge, maar als je echt zo’n stresskip bent die lekker doorgaat, blik op oneindig, lekker doordrukken, je logboek met foutmeldingen en waarschuwingen negeren, dan behoort een crash zeker tot de mogelijkheden. Voorwaarde is wel dat je er ook voor zorgt dat je C schijf een beetje vol zit. Dat gecombineerd met wat overbelasting doordat je gewoonweg te veel verwacht van je digitale vriendje zorgt echt voor een fatal error. Berg je dan maar want een logisch gevolg is dat je veel van je informatie kwijt bent, want je hebt natuurlijk geen tijd gehad voor een goede backup. Laat staan dat je ‘m bijgehouden hebt. Niet alleen ben je veel van je informatie kwijt, maar ook moet je je pc even herstarten, rebooten in systeembeheertaal. Met een beetje mazzel kun je ‘m in de veilige modus weer opstarten om zo heel voorzichtig wat noodreparaties uit te gaan voeren. Zit je dan nog steeds te pushen, te drukken en te duwen, dan moet je niet lopen piepen als je beeldscherm geen Windows meer laat zien maar een zwart beeld. Met een beetje pech komen er geluiden uit je pc waarvan je het bestaan niet wist.

Dan is het ‘Over en Uit’. Klinkt dat niet eng als dat in het echte leven zou gebeuren? Maar ook daar is het nodige onderhoud en herstel nodig voor een optimaal functionerend systeem.

Conclusie: niet teveel processen te gelijk laten lopen, af en toe de tijd nemen de boel eens op te schonen en te onderhouden, zo nu en dan even een virusscan laten draaien, op tijd de laatste virusdefinities downloaden en goed je logboeken uitlezen zodat je op tijd reageert wanneer deze een waarschuwingsmelding of foutmelding toont. En als alles goed werkt, dan kun je naar hartelust, e-mailen, Hyven en internetten. Alle tijd en ruimte voor je digitale contacten en als je dit doorvertaalt naar het echte leven: vergeet ook je echte vrienden niet…

© Wendy Borst – 2008

Write a comment