Les 8: Wat wil je echt? Richting bepalen

Let op! Luister jij de voorgelezen teksten? In deze les staan ze niet in de bekende blauwe blokken omdat alles in deze les ook in de audio’s staat. Die zie je vanzelf staan maar dan zonder blauw blok.

En dan komen we nu bij de hamvraag: wat wil je echt? Dit is een grote en complexe vraag voor veel mensen. Ik neem even aan ook voor jou, anders deed je dit online programma niet. De valkuil bij deze vraag is dat je vaak een concreet antwoord wilt op deze vraag waardoor het een te groot vraagstuk wordt. Wat veel beter werkt, ook om te starten is richting bepalen.

Meer hierover hoor je in deze audio.

Stap 1

Ho! Hier klopt iets niet! In de audio zeg ik dat het beschrijven van je ideale dag stap 1 is. Ik stel je in de audio ook een vraag, namelijk: wat weet je al wel? Ik besef dat dit zo’n belangrijke vraag is, dat ik er een aparte stap van heb gemaakt. Let op wat er toen gebeurde. Er kwamen meteen gedachten op zoals: ‘Ik moet die audio over doen, dat is professioneler!’ Daar zit natuurlijk een norm aan vast. Ik ben hiermee aan de slag gegaan want ik merkte ook dat het opnieuw opnemen, ervoor zorgde dat mijn enthousiasme eruit ging. Die zat wel in de oorspronkelijke opname. Je gaat dan afwegen wat belangrijker is (behoeften) en of die norm wel echt klopt. Ja, het is mogelijk professioneler maar is het niet ook veel opener en eerlijker om gewoon te vertellen wat er bij mij gebeurde? Misschien hebben mensen hier wel wat aan. Daarom heb ik ervoor gekozen om het zo te doen. Niet iedereen zal het met me eens zijn maar ik voel wel dat ik ondanks dat achter deze keuze kan staan. Het is namelijk enorm lastig om het voor iedereen goed te doen.

Wat weet je al wel?

In mijn audio heb ik het over deze vraag. Dit kan je heel erg helpen. Schrijf voor jezelf op:

Wat weet je al wel wat je wilt? Gebruik daarvoor de antwoorden en inzichten die je hebt opgedaan in de vorige lessen. Bij mij was dat:

 1. Ik wil in elk geval ondernemen
 2. Ik wil vanuit huis werken
 3. Ik wil mensen helpen weer hoop en vertrouwen te krijgen en hun leven te verbeteren
 4. Ik wil mijn eigen tijd in kunnen delen
 5. Ik wil vrijheid in mijn baan
 6. Ik wil meer avontuur in mijn leven
 7. Ik wil met andere ondernemers sparren
 8. Ik wil grote groepen gaan coachen
 9. Ik wil in het eerste jaar gemiddeld €3.000 netto overhouden per maand
 10. Ik wil schrijven
 11. Ik wil lekker met mijn website bezig zijn
 12. Ik wil uiteindelijk gemiddeld 32 uur per week werken
 13. Ik wil uiteindelijk ook vrijwilligerswerk gaan doen in de coaching voor jongeren die vastlopen in hun leven
 14. Ik wil meerdere keren per jaar reizen, weekendjes weg
 15. Ik wil op verschillende locaties kunnen werken
 16. Ik wil verschil maken in de levens van mensen
 17. Ik wil tijd hebben om lekker in de tuin en huis bezig te zijn
 18. Ik wil tijd hebben om met mijn gezin, familie en vrienden te zijn, ook door de weeks
 19. Ik wil de ruimte en de tijd hebben spontaan dingen te kunnen doen
 20. Ik wil door de weeks ook spontaan dingen kunnen doen.

Zo! Zie je dat dat al behoorlijk veel is wat ik weet wat ik wil? Jij weet ook meer dan je denkt. Ga lekker zitten en begin te schrijven, te denken en te fantaseren. Wat weet je al wel?

Stap 2

In de audio leg ik je de tweede stap uit (wat dus eerst de eerste stap was). Onder de audio staat de stap in tekst.

 

Beschrijf je ideale dag. Gebruik ook hiervoor weer de antwoorden die je gaf in eerdere lessen. Als het goed is, moeten veel dingen daardoor al duidelijk zijn. Onthoud dat je de woorden niet en geen vermijdt. In plaats daarvan bedenk je wat je dan wel wilt en het liefst maak je het zo specifiek mogelijk.

 • Beschrijf je ideale woonsituatie: waar woon je? Belangrijker nog: met wie woon je? Heb je een relatie? Of ben je liever single? Wat zou voor jou de ideale relatie zijn?
 • Heb je kinderen? Hoe zie je jezelf als vader of moeder? Wat is er in je ideale situatie anders dan nu?
 • Beschrijf daarna heel gedetailleerd je ideale werkdag. Wat doe je precies? Met wie werk je samen? Werk je in loondienst of voor jezelf? Doe je de hele week hetzelfde werk, of juist niet? Hoe ziet je werkplek eruit? Welke talenten spreek je aan?
 • Beschrijf daarna heel gedetailleerd je vrije dagen. Wat doe je graag? Met wie?
 • Met welke mensen ga je (nog) om? Hoe vaak is dit? Wat doe je met hen?
 • Hoe voel je je? Hoe ben je als mens? Ben je zelfverzekerder? Of relaxter misschien?

Stap 3

Prikkel je brein met beelden. Hoe? Dat hoor je in deze audio.

Stap 4

Stel jezelf de wondervraag. Ja, die klinkt een beetje zoetsappig maar hij is echt heel effectief. Je hoort ‘m in de audio.

 

En dan nog even in tekst:

Stel je gaat vanavond naar bed en vannacht gebeurt er een wonder. De volgende dag sta je op en voel je aan alles: mijn probleem is opgelost!

 1. Wat is er anders in je leven?
 2. Wat doe jij zelf anders?
 3. Hoe voel je je?

Varieer op deze vraag door ‘m heel groot te maken. Dus dan sta je op en zit je ineens in je ideale leven. Waar woon je dan? Met wie? Wat voor werk doe je dan? Hoe voel je je?

Je kunt ‘m ook klein en praktisch maken. Zoom dan meer in op je eigen gedrag. Bijvoorbeeld zo:

Stel je gaat vanavond naar bed en vannacht gebeurt er een wonder. De volgende dag sta je op en voel je aan alles: mijn probleem is opgelost! Alles in je leven is nog hetzelfde maar jij voelt en doet anders. Wat doe je dan anders?

Sommige mensen zeggen:

‘Dan neem ik ontslag!’

‘Dan kom ik voor mezelf op!

‘Dan eet ik bewust en gezond.’

‘Dan doe ik meer wat ik wil.

Dit is heel belangrijk! Maak de woorden die je gebruikt specifiek door jezelf vragen te stellen.

‘Wat is voor mezelf opkomen? Hoe ziet het eruit als ik voor mezelf opkom? Welk gedrag vertoon ik dan? Wat zeg ik dan?

‘Wat is bewust en gezond eten? Wat betekent dit in de praktijk?’

‘Wat is meer doen wat ik wil? Wat is dat precies? Wat is meer?’

Hoe specifieker, hoe beter. Hoe meer je het ook voor je kunt zien, hoe meer je hersenen het gewenste gedrag gaan vertonen.

Gefeliciteerd! Les 8 is afgerond!

Op naar les 9 van 10!