Dit is een leuke en niet moeilijke les. Veel mensen zeggen dat door dit onderzoek, alles op zijn plek lijkt te vallen. Het klopt gewoon! Het verklaart een hoop in de praktijk. Ieder mens heeft zijn eigen voorkeuren. Dat kan soms volkomen anders zijn dan de voorkeuren van iemand anders. Ook dat heeft weer te maken met je persoonlijke waarden en dus ook met je behoeften.
We gaan eens kijken in de praktijk wat jouw voorkeuren, behoeften en verlangens zijn. Misschien lukt het je ze te koppelen aan je persoonlijke waarden.
Stap 1
Let de komende week (en als je het leuk vindt, langer) eens op je voorkeuren en welke dingen, mensen en situaties je aanspreken. In deze audio leg ik uit hoe je dit kunt doen. De vragen die je jezelf mag stellen staan onder deze audio. Veel plezier!
Ben je een lezer? Welke boeken lees je dan graag? Waar word je door aangetrokken in een boek? Welke ingrediënten zitten erin die jou interesseren?
Kijk je weleens TV? Wat kijk je dan graag? En waarom?
We gaan even verder met TV: welke films en series kijk je graag? Waar ben je aan verslingerd als het gaat om een serie? Wat spreekt je zo aan? Waarom vind je het zo leuk om ernaar te kijken?
Waar word je blij van?
Wanneer ben je op zijn gelukkigst?
Wat zijn voor jou geluksmomentjes?
Hoe ziet jouw ideale vakantie eruit?
Waar droom je van?
Waar fantaseer je over?
Voorgelezen tekst vragen stap 1.
Voorgelezen tekst stap 2.
Stap 2
Deze stap is vrij simpel om te doen maar het vergt wel wat discipline. Voor jou geen probleem, dat ga je gewoon regelen. 😉 Zorg dat je iets bij je hebt waarin je snel aantekeningen kunt maken. Of dat nu je telefoon is of papier, het maakt niet uit, als je het maar doet. Gebruik je je telefoon, kies dan voor iets wat je makkelijk kunt doen, waar weinig handelingen voor nodig zijn. Je moet de drempel zo laag mogelijk maken om het ook echt te doen. Houd het simpel. Schrijf lekker snel, het hoeft niet perfect te zijn (voor de perfectionisten onder ons misschien nog een uitdaging).
Op papier schrijf je aan de ene kant een + en aan de andere kant een -. We gaan plussen en minnen in kaart brengen. Oftewel: energiegevers en energievreters. Houd de komende dagen (minimaal 3 dagen) bij wat je energie geeft en wat je energie kost. Dat geeft helderheid. Alleen al doordat je jezelf bewust moet afvragen of iets energie geeft of juist niet. Deze stap kun je prima combineren met stap 1. Het handigst is om het op het moment zelf te doen als je het gevoel ervaart (positief gevoel oftewel energiegever of negatief gevoel oftewel energievreter). Lukt dat een keertje niet, onthoud het dan en schrijf het later op.
Deze vragen helpen je om te bepalen of iets op de + of – lijst moet komen.
Vragen voor je + lijst (de antwoorden hierop komen op je + lijst):
Waar kan ik echt naar uitkijken? Waar verheug ik me op?
Wanneer raak ik de tijd uit het oog? Vergeet ik te plassen en te drinken?
Waar krijg ik echt energie van?
Wanneer zit ik in een flow?
Wat geeft me positieve energie?
Waar word ik blij van?
Met wie vind ik het echt fijn?
Wanneer heb ik het gevoel dat ik echt zinvol bezig ben?
Vragen voor je – lijst (de antwoorden hierop komen op je – lijst):
Waar heb ik helemaal geen zin in?
Wat stel ik uit?
Wat kost me echt energie?
Wanneer voel ik tegenzin?
Wanneer raak ik steeds afgeleid?
Wat wil ik het liefst niet meer doen?
Welke mensen kosten me energie? Of wanneer voelt het als een verplichting?
En natuurlijk weer een (korte) audio.
Voorgelezen tekst en stap 3.
Is het een kwaliteit of een ontwikkelde vaardigheid?
Heel kort door de bocht kun je stellen dat je geboren wordt met specifieke kwaliteiten. Die horen echt bij jou. Je zogenaamde kernkwaliteiten. Als je daarmee bezig bent, dan voel je vaak ook dat je in een flow terecht komt, je vindt het heerlijk om te doen en het gaat je vaak van nature goed af. Daarnaast ontwikkel je gedurende je leven allerlei vaardigheden. Zo kan het zijn dat je als oudste in een gezin een rol toebedeeld krijgt van (ver)zorger. Bijvoorbeeld omdat je moeder verslaafd is of je vader veel van huis waardoor je je moeder ging ondersteunen. Dit is zomaar even een voorbeeld. Als oudste neem of krijg je dan heel veel verantwoordelijkheid voor bijvoorbeeld je zusjes. Jij bent degene die alles regelt, oplet of het wel goed gaat met de gezinsleden en je ontwikkelt hierdoor allerlei vaardigheden tot een kwaliteit.
Je ziet vaak in volwassen levens dat mensen werkzaamheden en taken die in het verlengde liggen van die kwaliteit naar zich toetrekken of dat anderen vaak een beroep doen op jouw kwaliteit. Zo ken ik iemand die op het werk alles voor iedereen regelde. Als er chaos was, ging zij ordenen. Als er vertraging was, ging zij de boel vlottrekken. Als er verslagen gemaakt moesten worden, deed zij dat. Toen zij het plus- en minlijstje ging maken, kwam ze erachter dat dit haar heel veel energie kostte ondanks dat het voelde als een kwaliteit. In dit geval ging het dus om ontwikkelde vaardigheden waar je heel goed in bent geworden maar het geeft je geen energie. Dit ontdekken kan heel verhelderend zijn! Je concentreren op je kernkwaliteiten in combinatie met je persoonlijke waarden kan je leven compleet veranderen! Wist je bijvoorbeeld dat veel mensen op basis van dingen die ze goed KUNNEN (maar niet perse WILLEN als ze het gaan onderzoeken) een baan kiezen? Het is niet zo heel gek dat veel mensen niet veel energie uit hun werk halen. Ook al doen ze iets waar ze heel goed in zijn. Misschien kom jij er ook wel achter dat je veel doet wat je goed kunt, maar dat je er geen of weinig energie van krijgt.
Stap 3
Hoppa! De laatste alweer van deze les. Ga eens even terug in de tijd en haal eens voor ogen wat je vroeger al klein jongetje of meisje graag deed. Waar kon je uren mee spelen? Wat deed je graag? Waar droomde je van? (Deze is vaak wat lastiger.) Ga hier echt even voor zitten. Antwoord geven op deze vragen geeft je inzicht in wat je van nature graag deed. Je mag dan wel volwassen zijn, veel dingen die je als kind graag deed, waar je toen plezier in had, zijn er nu nog wel maar doen we niet vaak meer omdat dat nu eenmaal niet zo hoort. Tekende je vroeger graag? Dan ben je misschien een heel creatief persoon en heb je het nodig uiting te geven aan je ideeën. Doe je dat in je volwassen leven nog? Of mis je dat juist? Waar is dat meisje gebleven dat altijd zo graag schreef? En dat meisje dat altijd zo graag op avontuur ging? En dat jongetje dat de wildste avonturen beleefde buiten met vrienden? Of dat jongetje dat meerdere voetballen versleet?
Als dit je makkelijk afgaat, denk dan ook eens terug wat je graag deed als tiener, puber en jongvolwassene. En wat deed je in je twintiger jaren graag? En zoals je vast al aanvoelt: schrijf het op!