Pubers zijn lief

Pubers zijn lief!

Pleidooi voor de puber. Al is het alleen maar om mezelf ervan te overtuigen dat het overgaat, die periode waarin de hersenen van de kinderen in kwestie, zich reorganiseren, naar het schijnt, de oorzaak van het feit dat ze hun empatisch vermogen in de vriezer hebben gekwakt, hun agenda enkel gebruiken om vol te kliederen met teksten en niet om te plannen. Vooral niet om te plannen, pubers denken namelijk dat zij bij hun geboorte een secretaris (m/v), een huishoudelijke hulp (m/v) en een altijd beschikbare redder (m/v) in nood meegeleverd kregen. Alsof het niet al voldoende was om het kind naar buiten te werpen.

Ik heb het nu niet over mijn eigen puber in het bijzonder, ik wil dit even heel duidelijk benadrukken! Ik heb het over alle pubers die hun opwachting maken in mijn leven maar ook die in het leven van mijn familie, collega’s, vrienden & vriendinnen. En over mezelf. Als puber. Vriendlief kwam namelijk met wat oude schoolagenda’s (ja, wij waren jeugdliefdes) die ik tijdens de les gebruikt had om mijn pennen in te legen samen met wat andere kutpubers; herstel: pubers. En toen moest ik toegeven: die reorganisatie in de hersenen heeft ook mij getroffen destijds. Zorgde ervoor dat ik niet naar de adviezen van volwassenen luisterde en rondliep met een afgrijselijke kuif en BLAUWE oogschaduw. Ze hadden me voor eeuwig moeten opsluiten toen ik de deur uitliep met een kopie van de Berlijnse muur op mijn hoofd.

Voordat ik zeg dat ze lief zijn wil ik toch ook nog even kwijt dat pubers vaak een andere definitie hebben van de woorden: ‘uiterlijke verzorging’ en ‘opgeruimde kamer’. Hoe vaak ik wel niet naast een puber heb gezeten die me de adem benam, niet door de verblindende schoonheid maar door de bedwelmende zweetgeur. Ik weet het: ze kunnen er niets aan doen dat de zweetklieren een eigen leven zijn gaan leiden maar het helpt echt niet als ik dan hoor dat die kinderen hun shirts gewoon na drie weken stinken onder het bed gewoon weer aantrekken. En dat brengt me op de definitie: ‘opgeruimde kamer’. Soms denk ik dat alleen de explosievenopruimingsdienst nog soelaas kan bieden. En anders de ongediertenbestrijdingsdienst. Al vraag ik me af of datgene zij aan het kweken zijn in hun puberieke territoria niet gewoon toebehoort aan een wetenschappelijke studie.

Ze halen je uit bed. Midden in de nacht. Ze zorgen ervoor dat je het nummer van school uit je hoofd weet. Omdat ze zo vaak bellen. En dan moet je komen praten: op korte termijn. Wat je dan ook doet. Uiteraard. Ze zorgen ervoor dat het lijkt alsof je een wekelijks teamoverleg aan het voeren bent met je ex, zijn vriendin en je eigen vriend om zodoende samen een doel te formuleren. Dat waar je heen wilt. Alle vier. Behalve de puber. Ze zorgen ervoor dat je weer eens in gaat loggen op je telefoonnota online om te kijken of ze wellicht de komma verkeerd genoteerd hebben. Wat niet zo blijkt te zijn. Dat je gaat bellen met de ouders van een vriendin of ze echt wel aan het logeren is. Wat niet zo blijkt te zijn.

En als ze dan ’s avonds je kussens van de bank hebben opgeschud, de vuilnis volgens afspraak buiten hebben gezet, een kopje thee voor je zetten omdat je ziek bent, dan zijn ze toch ook wel weer lief.

Comments 3

 1. Sandra Bouwman
  24 februari 2011

  Leuke en herkenbare blog!

  In het Haarlemse Dolhuys is momenteel een expositie over het puberbrein. Staat op mijn verlanglijstje om deze exepositie met mijn dochter van 13 te bezoeken.

  1. 25 februari 2011

   Hey Sandra!

   Bedankt voor je leuke reactie! dat klinkt interessant… Is ze zelf ook enthousiast? Lijkt me wel grappig om te zien, wat er in die fase waarin ze nu ziet, met haar hersenen etc. gebeurt. Wat er met die van ons gebeurt, hoef ik niet uit te zoeken… die raken gewoonweg ZWAAR GEPRIKKELD! ;-))

 2. 7 april 2011

  Aloha Wendy,

  Dat is niet uit liefde of zorgzaamheid, maar puur uit eigen belang zodat je zo snel mogelijk weer beter bent en die k**pubers ter dienste kunt zijn…..

  ik spreek uit ervaring……..geloof me…..

  groet Ron

Write a comment