Gameverslaving

Deel 2 van: is je kind gameverslaafd en/of krijg je ‘m niet in beweging?

Ga naar deel 1 als je die nog niet beluisterd hebt.

Veel kinderen maar ook volwassenen zijn meer dan 3 uur per dag innig verstrengeld met hun telefoon of een ander apparaat met een schermpje dat toegang biedt tot de hele wereld. Die lijkt vaak interessanter dan de echte wereld. De dingen om ons heen, ook mensen die we liefhebben, maken plaats voor dingen die in de virtuele wereld gebeuren. Ook ik laat me regelmatig verleiden.

Dwangmatig je telefoon checken

Soms lijkt het heel dwangmatig hoeveel we bezig zijn met onze telefoon. Dat is ook niet zo heel gek want het is echt verslavend. Elke keer dat je je telefoon opent en er is iets nieuws, een like, een artikel, WhatsAppje, nieuwsitem of wat dan ook, maakt je lichaam onder andere dopamine aan. Het voelt als een shotje geluk. Ze noemen het niet voor niets het beloningshormoon.

De pest is, dat je om dezelfde hoeveelheid dopamine aan te maken, steeds meer moet doen. Dus nóg vaker je telefoon checken of je Facebook openen.

Weet dus dat het echt verslavend is en dat het lastig kan zijn om de verleiding te weerstaan om je telefoon te openen. Ik heb regelmatig dat ik mijn telefoon open maar van te voren niet eens waarvoor! Eigenlijk bizar… En toch gebeurt het bij veel mensen. Gelukkig ben ik mij er snel van bewust. Bij mij zorgt het er namelijk voor dat ik onrust voel. Je krijgt meer prikkels te verwerken dat je lief is en dat je hersenen eigenlijk aankunnen. Je blijft als het ware verwerken en dat zorgt voor drukte in je hoofd.

Ook de Playstation of Xbox hebben een grote aantrekkingskracht. Ik weet nog wel van vroeger hoe snel ik naar huis wilde omdat ik dan weer kon gamen.

Deze aflevering die je via Itunes kunt bekijken of via Youtube (hij staat voor je klaar onderaan dit artikel) gaat over tips om je kind achter het scherm vandaan te krijgen.

Ik wens je veel luisterplezier en een hele mooie dag!