Je persoonlijke waarden inzetten voor een authentieker leven

We gaan aan de slag met je persoonlijke waarden zodat je leven erop vooruit gaat. Je ontdekt steeds meer wie je bent en wat je wilt in het leven. Maar ook hoe je huidige leven wel of niet voldoende overeenkomt met je persoonlijke waarden. Situaties die je een negatief gevoel geven, noemen we contrastervaringen en feedback uit je leven dat het niet helemaal gaat zoals jij het wilt. Deze kun je gebruiken om je persoonlijke waarden te bepalen en dingen aan te passen in je leven. Het helpt ook enorm om keuzes te maken die goed voor jou zijn. Heb je moeite met keuzes maken dan weet je eigenlijk niet goed genoeg wat echt belangrijk voor je is. Dan lijkt alles wel leuk en belangrijk.  En dan heb je het gevoel dat je iets mist als je kiest voor een bepaalde optie. Dat zorgt voor stress, besluiteloosheid en twijfel als je dan toch een keuze hebt gemaakt.

We gaan werken met belangrijke persoonlijke waardenlijsten om te filteren wat jouw allerbelangrijkste persoonlijke waarden zijn.

 

 

 

Belangrijke persoonlijke waardenlijst 1

 1. Kijk naar je lijst met persoonlijke waarden.
 2. Bepaal nu de volgorde van belangrijkheid. Vind je dat lastig? Gebruik dan onderstaande vragen.
  • Als je maar een van deze waarden mag kiezen, welke zou je dan kiezen?
  • Pak steeds twee waarden en kijk welke je zou kiezen als je er een weg moest doen.
  • Als je waarde X helemaal naar tevredenheid bezit, wat is dan nóg belangrijker?

 

 1. Noem minimaal zeven waardegebieden waarvoor je angst of een afkeer hebt.
 2. Bepaal de rangorde
 • Voor welke waarde heb je de meeste angst?
 • Voor welke waarden heb je de meeste afkeer?

 

 1. Is deze informatie voor jou aanleiding om je rangorde aan te passen?
A B E C D

Figuur BPW-lijst 2 (Bron: Handboek voor coachen deel 2).

Even een voorbeeld nodig?

In de audio help ik je op weg aan de hand van mijn eigen persoonlijke waarden.

 

 

 

Op de volgende pagina deel ik mijn lijstje:

A B E C D
1 Gezin 1 Gehoorzaamheid 4
2 Familie 2 Intimiteit 7
3 Verbondenheid 10 Orde 5
4 Avontuur 8 Religie 1
5 Vrijheid 5 Stilte 6
6 Integriteit 7 Risico’s nemen 2
7 Persoonlijke ontwikkeling 3 Uiterlijk 3
8 Gezondheid 4
9 Autonomie 9
10 Verschil maken 6

 

Ik vond de vraag C: voor welke waarde heb je de meeste angst of afkeer het lastigst. Ik zal het even toelichten wat ik ermee bedoel. Het kan jou helpen bij het maken van je eigen lijstje.

Bij gehoorzaamheid (lichte afkeer) heb ik dan een beeld van volgzaamheid, niet zelf nadenken, rigide/strakke normen naleven. Je ziet dat dit conflicteert met mijn waarde autonomie maar ook met vrijheid.

Bij intimiteit heb ik een beeld van mensen die heel lichamelijk met elkaar zijn. Ik heb dat zelf niet zo, alleen maar met mensen die heel dicht bij me staan. Het is zeker geen afkeer maar wel een beetje een angst.

Orde. Tja… dit is grappig. Ik ben zelf heel ordelijk en netjes en hou van regelmaat. Als basis zeg ik altijd. Vanuit die basis wil ik juist heel spontaan en vernieuwend zijn. Ik hou namelijk van verandering. Heel geordende tuintjes spreken mij niet zo aan. Ik zou zeggen: een lichte afkeer en ook wel een beetje angst. En dat voel ik als ik bijvoorbeeld heel erg in de pas (orde) zou moeten lopen. Ieh!  Je snapt wel dat dit weer conflicteert met de waarde avontuur, vrijheid en autonomie.

Religie vind ik mooi en angstig tegelijk. Het geeft zin aan je leven maar als mensen hun geloof aan anderen op willen dringen en niet meer openstaan voor het geloof van anderen, dan vind ik het eng.

 

 

Stilte. Ook hierbij geldt: ik hou van stilte. En daarmee bedoel ik lekker buiten zitten, luisteren naar de vogeltjes. Je ziet… dat is voor mij stilte die bij mij past maar eigenlijk is dat geen stilte. Er is geluid. Een dag stil zijn lijkt mij heel lastig. Een beetje beangstigend.

Risico’s nemen. Dat is er ook weer zo’n een. Ik neem graag een risico maar geen onbesuisd risico. Ik doe veel dingen doordacht maar kan ook heel resoluut beslissingen nemen, zelfs als die risicovol zijn. Maar mijn baan opzeggen om fulltime te ondernemen? Dat heeft toch wel even geduurd. Ik heb eerst een tijd parallel mijn zaak opgebouwd en gespaard om de stap te zetten.

Uiterlijk is belangrijk voor mij. Verzorgd zijn, leuke kleren aan. Alleen zit er bij mij de angst om het als waarde te hebben. Het is vergankelijk. Je wordt ouder en er zijn dagen dat je er niet op je best uitziet. Dus voor mij komt ie op het lijstje bij angst en afkeer. Ook als mensen vooral kijken naar het uiterlijk. En wat ik echt naar vindt? Als mensen elkaar beoordelen (veroordelen!) op het uiterlijk. Dat doet mij echt pijn. Dat hoort denk ik bij integriteit en verbondenheid.

Belangrijke persoonlijke waardenlijst 2

Schrijf nog een keer je persoonlijke waarden op in onderstaand schema of je notitieboekje. Houd hierbij de volgorde aan die je bepaalde bij kolom E in het vorige schema.

Geef aan op welk levensdomein (werk, privé, jezelf) deze waarden op dit moment het meest van toepassing zijn. Je mag ook kiezen om dit te doen met de rollen die je vervult zoals moeder, vriendin, vrouw, medewerker, leider, zus, broer, tante, oom, ondernemer, teamlid, collega etc.

Belangrijke persoonlijke waarden Levensdomein of rol Hoeveel tijd, energie en aandacht besteed je aan deze waarde? Hoeveel tijd, energie en aandacht zou je willen besteden aan deze waarde?

 

Ik geef je even een voorbeeld vanuit mezelf.

Belangrijke persoonlijke waarden Levensdomein of rol Hoeveel tijd, energie en aandacht besteed je aan deze waarde? Hoeveel tijd, energie en aandacht zou je willen besteden aan deze waarde?
Gezin Privé, zakelijk, moeder, vriendin, stiefmoeder 7 10
Familie Privé, zus, dochter, stiefdochter, tante, nicht 5 10
Verbondenheid Privé, zakelijk, moeder, vriendin, stiefmoeder, zus, dochter, tante, ondernemer/coach 10 10
Avontuur Privé, zakelijk, moeder, vriendin, stiefmoeder, zus, dochter, tante 7 8
Vrijheid Privé, zakelijk, moeder, vriendin, stiefmoeder, zus, dochter, ondernemer 9 10
Integriteit Privé, zakelijk, moeder, vriendin, stiefmoeder, zus, dochter, tante, ondernemer/coach 10 10
Persoonlijke ontwikkeling Privé, zakelijk, moeder, vriendin, stiefmoeder, zus, dochter, tante, ondernemer/coach 10 10
Gezondheid Privé 7 10
Autonomie Privé, zakelijk 10 10
Verschil maken Privé, zakelijk, moeder, vriendin, stiefmoeder, zus, dochter, tante, ondernemer/coach 8 10

 

Belangrijke persoonlijke waardenlijst 3

Deze lijst gaat over doelen stellen en bereiken. Als je dit lastig vindt, mag je ook meteen doorgaan naar de opdracht die eronder staat. Eigenlijk ben je dan al meteen heel concreet en actief bezig met ervoor zorgen dat je meer tijd en aandacht gaat besteden aan een of meerdere persoonlijke waarden.

Doelen stellen en bereiken:

 1. Werk een waarde waaraan je de komende tijd prioriteit wilt geven uit in een concreter doel dat je wilt bereiken.

Let op dat:

 • Dit doel in de ik-vorm en in de tegenwoordige tijd is geformuleerd
 • Het doel positief is geformuleerd, dat wil zeggen zonder ontkenningen. Ik zeg altijd: ‘In de wel-modus.’ Als er staat: ‘Ik wil niet meer steeds doen wat een ander wil.’ Vraag jezelf dan af: ‘Ik wil bepalen wat ik zelf belangrijk vind en daarnaar handelen.’
 • Het doel zo zintuigelijk specifiek mogelijk is. Zie het voor je. Fantaseer. Probeer je voor te stellen hoe het eruit ziet als je het doel hebt bereikt. Dit is een hele belangrijke!
 • Het doel haalbaar is zonder uitzonderlijke hulp of medewerking van anderen.
 • Het doel meetbaar is, dat wil zeggen dat je duidelijk kunt bepalen of, zo ja en wanneer het bereikt is.

BPW-lijst 3 (Bron: Handboek voor coachen deel 2.)

Een doel die bij de persoonlijke waarde ‘gezondheid’ kan horen, is ‘Over drie maanden weeg ik 60 kilo. Ik weeg nu 55 kilo.’ Een andere die hierbij kan passen is: ‘De komende 6 maanden wandel ik 3 keer per week minimaal 5 kilometer.’

 

 

 

Meteen resultaat! Plan activiteiten in je agenda

Pak nu je agenda erbij en plan activiteiten in die passen bij de persoonlijke waarden waar je de komende tijd extra aandacht aan wilt besteden. Ik heb dat ook gedaan en deel mijn lijstje zodat je een beeld hebt van wat voor soort activiteiten dat kunnen zijn. Voordat ik dat doe, even wat voorbeelden om je op weg te helpen:

Persoonlijke waarde Activiteiten
Persoonlijke ontwikkeling en groei ·       Een (gratis) webinar volgen

·       Een Youtubefilmpje bekijken

·       Inschrijven voor een cursus

·       Een boek lezen

Vriendschappen/sociaal ·       Afspraak maken met vrienden om samen te eten

·       Je voorstellen aan de nieuwe buren

·       Een vriend of vriendin bellen

Gezondheid ·       Vanavond een stuk wandelen

·       Elke ochtend 5 minuten oefeningen doen

·       Twee flessen water per dag drinken

Liefde/relatie ·       Vanavond samen uit eten met mijn partner en samen kijken naar de lijst met persoonlijke waarden

·       Uitspreken wat ik zo waardeer ik mijn partner

Gezin ·       Samen een spelletje spelen

·       Een uur lang tijd plannen zonder afleiding voor mijn kinderen

·       Een weekendje weg plannen.